ДОДИК О ЈАСЕНОВЦУ: Страшно место нашег постојања, најстравичнија реч мог детињства и живота

Танјуг

22. 04. 2021. у 20:07

ЈАСЕНОВАЦ је страшно место нашег живота, нашег народа, нашег постојања и зато је веома важно у свакој прилици, а свакако је то ова вечерас, да се окупимо у колективном памћењу и да генерацијама преносимо да је наша борба имала смисла, поручио је вечерас српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

ДОДИК О ЈАСЕНОВЦУ: Страшно место нашег постојања, најстравичнија реч мог детињства и живота

Фото: Принтсцреен

Додик је на отварању изложбе "Свети новомуценици јасеновацки у светлости Васкрсења" у Историјском музеју у Београду, рекао да реч Јасеновац у њему буди тужне приче из детињства и завичаја на Поткозарју.

- То је најстравичнија реч мог детињства и живота, која асоцира на многе знане и незнане, страдања и приче које сам случао као дечак у немогућности да схватим да је тако нешто уопште могуће - рекао је Додик.

Јасеновац, који је однео преко пола милиона живота јеврејских, српских и ромских, као и оних који нису били лојални тадашњем режиму - антифашиста, свакако су доказ да су на планети земљи живели монструми указује и антифашита, на овај земљи живели монструни који су одлучили да истребе један цели народ, истакао је Додик.

Он су одлучили да једну трећину покрсте, једну трећину да побију и једну трећину да раселе.

Тек те, казао је, 1945. године хиљаду заточеника се одлучило на пробој, јер су знали да ако остану нико неће прежиети, а овако их је остало њих око сто, који су смогли снаге да издррже и да нам пренесу своја сећања.

Истакао је да је режим који је владао након рата онемогућио да се сазна истина о Јасеновцу, она је сакривена и само ретки преживели су могли да о томе причају.

Најстравичнијим је оценио то што је након те 1945. архива, коју је водила једна жена (Диана Будисављевић) која је спашавала децу из логора, покупљења од тадашње Удбе у Загребу и заувек је изгубљена.

Тако се, додао је, и тадашња власт придружила сакривању јасеновачког злочина.

Додао је и да је са председником Александром Вучићем договорио да се у месту Градина, највећем стратишту, изгради монументални спомен парк, који ће обележити тај период страдања.

Рекао је да мора да захвали Вучићу, који има осећај из патриотских и државничких обавеза, што ће се радити на том пројекту, где ће, како је рекао, наша деца моћи да изуче дешавања на том простору у то време.

Осврнувши се на изложбену поставку, Додик је рекао да свака од ових слика поред напора уметника показује и асоцира на тугу и стррадање које је било безраложно.

- Жал и туга остаје и у овом времену - рекао је Додик.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)