ДА ЛИ БИ ТРУДНИЦЕ ТРЕБАЛО ДА СЕ ВАКЦИНИШУ? Докторка Митровић дала јасан одговор - ево шта је најважније

Танјуг

21. 04. 2021. у 10:20

НА основу домаћег и светских искустава, далеко је већа корист од вакцинације трудница него што би могла да буде потенцијална штета од вакцине, изјавила је данас директорка дневне болнице Гинеколошко акушерске клинике "Народни фронт" проф. др Ана Митровић.

ДА ЛИ БИ ТРУДНИЦЕ ТРЕБАЛО ДА СЕ ВАКЦИНИШУ? Докторка Митровић дала јасан одговор - ево шта је најважније

Фото: Printscreen

Додала је да је она апсолутно за то да буде вакцинисана свака трудница која то жели, иако нигде у свету не постоји никакво тело које одређује које труднице могу да приме вакцину, а које не.

- Ја то разумем, нико не жели да преузме одговорност с обзиром на то да су студије тек на почетку, али је охрабрујуће да све студије које прате труднице и дојиље које су примиле вакцину до сада немају никаквих нежељених екфеката, ни оне, ни њихови плодови или новорођенчад - изјавила је Митровићева гостујући на ТВ К1.

Она је нагласила да су труднице у ризуку да, уколико се инфицирају ковидом 19, развију тежу клиничку слику.

- Није погрешно вакцинисати се од почетка до краја трудноће. Неписано правило је да се после завршене ембриогенезе, после завршеног првог триместра препоручује да она која жели буде вакцинисана, али с друге стране уколико је неко вакцинисан данас и за недељу дана има позитиван тест на трудноћу, ми смо апсолутно јасног става да нема потребе да се одлаже ревакцинација - била је изричита Митровићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)