КАКО ДА ЗАШТИТИМО ДЕЦУ ОД КОРОНЕ? Докторка Остојић открила једино решење

Novosti online

20. 04. 2021. у 17:27

ПЕДИЈАТАР-пулмолог др Оливера Остојић, начелница дечије клинике у КБЦ "Драгиша Мишовић" објаснила је да је вакцинација једино решење како бисмо заштитили децу и смањили проценат заражавања код њих.

КАКО ДА ЗАШТИТИМО ДЕЦУ ОД КОРОНЕ? Докторка Остојић открила једино решење

Foto: Printskrin

- Овај вирус је непредвидив, из дана у дан сазнајемо нешто ново о њему и сваки пут нас изненади. Нажалост, беба која је преминула је била изузетак, имала је "цитотинску олују" и није успела да се избори са вирусом - почела је др Остојић.

Она истиче да гинеколошка удружења после истраживања о ефикасности вакцина код трудница препоручују трудницама да се вакцинишу.

- Преко 90.000 трудница се вакцинисало и нису имале ниједну нежељену реакцију након вакцине. То су озбиљна и обимна научна истраживања која ја подржавам, препорука је за њих да се вакцинишу - нагласила је др Остојић и додала:

- Што се тиче вакцинације деце, то ћемо да сачекамо. Модерна и Фајзер су већ почели истраживања о вакцини за децу старију од 12 година. Педијатријски став је да је вакцина добробит која је искоренила озбиљне болести. За сада је битно вакцинисати младе људе од 18 и више година, јер се показало да корона и код њих изазива теже клиничке слике. Масова имунизација популације ће смањити циркулацију вируса, када пређемо више од 70 одсто вакцинисаних, вирус ће се уморити, неће моћи да опстане, можда остане само као прехлада, али то ће накнадна истраживања показати - истакла је др Остојић.

Апеловала је на све људе да се окрену масовној имунизацији јер ће то смањити проценат заражавања код деце и да треба да поштујемо све мере, јер тако блокирамо вирус и он нема где.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Dragan

21.04.2021. 10:18

Organizovati takozvani "Reality Show" koji bi se emitovao 24 sata dnevno iz odeljenja za intenzivnu negu Covid bolnice u Batajnici. Zabranio bih reklame, sms poruke i glasanje za izbacivanje. Gledanje bi bilo obavezno za studente i ucenike u skolama i na fakultetima najmanje dva sata dnevno a jednom nedeljno bio bi obavezan pismeni sastav na ovu temu. Tri nenapisana ili negativno ocenjena rada automatski bi znacila ponavljanje razreda odnosno godine na fakultetu. Ostale ocene bi se racunale u prosecnu ocenu. Kada mladi upoznaju ovu bolest, znace kako da se od nje cuvaju.