ВАЖНО ЗА СВЕ КОЈИ СУ ПРИМИЛИ "СИНОФАРМ" ВАКЦИНУ: Објављени резултати истраживања - у 93 одсто случајева штити од тежих облика короне

Novosti online

19. 04. 2021. у 19:31

У СРБИЈИ је почело прво истраживање о дејству свих вакцина које су у примени код нас, а у Уједињеним Арапским Емиратима већ имају прве комплетне резултате учинка цепива кинеског “Синофарма”!

ВАЖНО ЗА СВЕ КОЈИ СУ ПРИМИЛИ СИНОФАРМ ВАКЦИНУ: Објављени резултати истраживања - у 93 одсто случајева штити од тежих облика короне

Фото: З. Јовановић

Подсетимо, Емирати су учествовали и у трећој фази тестирања вакцине која је убедљиво најзаступљенија у нашој земљи и коју је примило скоро три четвртине цепљених грађана Србије, а од недавно су кренули и са производњом “Синофармових” вакцина на свом тлу.

С обзиром да је из Кине стизало мало информација о детаљима њихових истраживања, подаци који долазе из Абу Дабија су више него значајни за наше стручњаке, односно за даљи процес имунизације. А резултати су веома охрабрујући!

Без обзира на све различитости између две земље, подаци добијени у Абу Дабију су веома охрабрујући за сузбијање епидемије корона вируса у нашој земљи.

Научници су у најкраћим цртама закључили да кинеска вакцина “Синофарм”, након барем две недеље од примања друге дозе, има више од 90 одсто ефикасности у спречавању хоспитализације у случају заразе, 95 одсто у спречавању да оболели који је вакцинисан избегне интензивну негу, а 100 одсто спречава смртне исходе!

Како су научници обелоданили, истраживање је показало и значајан пад броја оболевања од ковида-19 међу људима који су добили другу дозу, а да су они који су се ипак заразили имали веома благе симптоме и у највећем броју случајева нису захтевали хоспитализацију.

- Вакцинација смањује за 93 одсто случајеве хоспитализације, за 95 одсто одлазак на интензивну негу, а није забележен ниједан смртни случај код људи који су вакцинисани, а да је прошло барем две недеље од друге дозе - саопштили су научници из Емирата, а пренео је “Натионал неwс” из Емирата.

Истраживачи су дошли до закључка да имунитет није гарантован након прележане болести, да ризик од заражавања расте са појавом више мутација, као и да инфекција може касније да доведе до дугорочних здравствених компликација.

Како су додали, “вакцина Синофарма” нуди имунитет на најмање шест месеци, али да су неопходна нова истраживања по овом питању”.

- Компликације након прележаног ковида могу да доведу до отказивања различитих органа, стварање крвних угрушака, као и друге проблеме који могу да захтевају вишемесечно лечење - саопштили су истраживачи из Абу Дабија.

Већ дуже од месец дана Емирати свакодневно бележе око 2.000 новозаражених, али они сваког дана тестирају више од 200.000-250.000 особа, те имају мање од једног процента заражених!

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)