У ПЛАНУ ГРАДЊА И РЕКОНСТРУКЦИЈА 15 ФАКУЛТЕТА: Средства су већ одобрена, време је за модернизацију

Novosti online

17. 04. 2021. у 15:00

ПОРЕД буџетских средстава за потребе образовног система, Министарство просвете проналази нова средства за реализацију нових пројеката. Преговара се са Развојном банком Савета Европе о кредиту од 95 милиона евра за изградњу и реконструкцију петнаест факултета. Међу њима је и Биолошки факултет Универзитета у Београду и Институт за ботанику и ботаничку башту "Јевремовац".

У ПЛАНУ ГРАДЊА И РЕКОНСТРУКЦИЈА 15 ФАКУЛТЕТА: Средства су већ одобрена, време је за модернизацију

Фото: М. Анђела

Нова зграда Биолошког факултета требало би да се нађе у Кумодражу, уз Торлак и Фармацеутски факултет, у оквиру кампуса биомедицинских факултета.

- Очекујемо да наши студенти који сада оснивају компаније у другим земљама могу то да раде и овде. Биоекономија, молекуларна биологија. Услови у којима ради факултет су услови из 19. века, објекти, зграде, сад смо у 21. веку и мислим да је намера да се заиста све то заврши - каже проф. Жељко Томановић, декан Билолошког факултета Универзитета у Београду.

Радиће се на петнаест пројеката, односно на модернизацији петнаест факултета.

- Средства су већ одобрена, али ће уговор бити потписан и средства на располагању у четвртом кварталу са Банком савета Европе за кредит од 95 милиона евра - рекао је Бранко Ружић, министар просвете, науке и технолошког развоја .

Оно што је важно, каже министар, јесте то да се поред Биолошког факултета заврши и приведе крају визиторски центар или природњачки центар који је започет са градњом 1995. или 1996. године. Центар ће носити Панчићево име.

Биолошки факултет похађа 1.600 студената, а наставу, када није онлајн, похађају на четири локације.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)