ОВИ ПОДАЦИ ЗАНИМАЈУ СВЕ: Кинеску вакцину примило највише Срба, ево колико дуго Синофарм штити од короне

Novosti online

17. 04. 2021. у 10:02

ВАКЦИНА произвођача Синофарм (Синопхарм) нешто касније ствара одговор у односу на вакцине модерне технологије, показало је истраживање које је спроведено у Србији. Тако се прве мерљиве вредности антитела јављају најраније око две недеље и након примене друге дозе вакцине, наводи се у истраживању.

ОВИ ПОДАЦИ ЗАНИМАЈУ СВЕ:  Кинеску вакцину примило највише Срба,  ево колико дуго Синофарм штити од короне

Фото Танјуг

Грађани до 65 година, пише даље, у великој мери развијају специфична антитела након примене Синофарм вакцине и проценат серопозитивних у тој групи испитаника виши је од 90 одсто. Примећен је нешто бржи пад вредности концентрација антитела у узорцима крви вакцинисаних у односу на друге вакцине, међутим, како кажу у ИНЕП-у, што не значи да се и укупна заштита губи.

Управо тако. С обзиром на то да је највише грађана наше земље примило управо кинеско цепиво, ови подаци их највише и занимају, нарочито након непрецизно интерпретираних изјава шефа кинеског Центра за контролу и превенцију болести Фу Гаоа, где се закључило да је признао да су све кинеске вакцине неефикасне. Фу Гао је објаснио да ово никако није тачно и да је његова изјава погрешно схваћена.

Фу Гао о кинеској вакцини Синофарм

Он је рекао да је позната чињеница да ефикасност кинеских вакцина, произведених традиционалним фармацеутским техонологијама, "није висока" у поређењу с вакцинама за чију производњу се користи најмодернија мРНК технологија, а не да није ефикасна како се говори.

Са његовом тврдњом сложио се и кинески експерт за вакцине, Лина Тао, који је за "Соутх Цхина Морнинг Пост" објаснио да је Гао поредио цепива које садрже неактивне фрагменте вируса, са савременим мРНК вакцинама, попут "Фајзерове".

Није тајна да "Синофарм", који је у Србији у широкој употреби, има ефикасност од око 75 одсто, док се код "Фајзерове" вакцине та бројка пење изнад 95 одсто, што је огромна разлика на великим популацијама попут кинеске.

- Нова антитела који генеришу наше (кинеске) вакцине је нижи него код мРНК вакцина. Зато је природан закључак да су наше неактивне и аденовирус вакцине мање ефикасне него мРНК цепива - објаснио је Тао.

Шта до сада знамо о Синофарм вакцини?

Иако је ефикасност кинеских вакцина мања него ефикасност Фајзерове и Модернине, њихов транспорт и чување су мање захтевни у односу на кинеско цепиво.

Кинески експерт за вакцине Лина Тао, најавио је да се сада разматра како да се побољша ефикасност кинеских вакцина произведених традиционалним фармацеутским методама.

Мешање "Синофарм" вакцине са неким другим цепивом

Према тврдњи Лина Тао, прва опција за побољшање Синофарм вакцине јесте да особе које су примиле две дозе, на пример "Синофарма"", у будућности добију и трећу дозу, али неке друге вакцине.

- Ипак, вакцинација би требало да се настави пуном паром. Не треба да чекамо на долазак неке "савршене вакцине" - рекао је Тао.

Фото: Принтскрин

 

Најотпорнија на мутације вируса

Вирусолог и микробиолог Ветеринарског института у Краљеву Миланко Шеклер каже да кинеска вакцина против корона вируса спорије ствара имунитет, али да је према тврдњама научника са Кембриџа и Оксфорда, та вакцина најотпорнија на мутације вируса.

Шеклер је рекао да су вакцине кинеског произвођача Синофарм, а које је у Србији примилио више од милион људи, испитивале америчке лабораторије и подсетио на изјаву једног од америчких вирусолога са Универзитета у Мериленду од прошле недеље да су све источне вакцине безбедне и ефикасне и да се то односи на кинеске, индијске и руску Спутњик В.

- То је класична вакцина, стручњаци са Кембриџа и Оксфорда кажу да је на појаве мутација најотпорнија кинеска вакцина, јер је у њој цела вирусна честица - рекао је Шеклер недавно.

Како је  рекао Саша Јаћовић, директор Агенције за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС), колико су безбедне вакцине у Србији говори податак да ниједна забележена нежељена реакција није била опасна по живот.

Тренутно се тестира отпорност на бразилски и зимбабвеански сој.

Код старијих спорије ствара антитела

За сада је анализирано преко 10.000 узорака вакцинисаних особа применом свих тренутно доступних вакцина у Србији. Проучавани су узорци грађана од 20 до 95 година старости.

Како каже Марија Гњатовић из ИНЕП-а, идеја је била да се испита један аспект имунолошког одговора (антитела), како би се стекао увид у кинетику стварања заштите након имунизације, применом вакцина базираних на различитим технологијама, од класичне до РНК технологије.

Вакцина произвођача Синофарм (Синопхарм) нешто касније ствара одговор у односу на вакцине модерне технологије. Тако се прве мерљиве вредности антитела јављају најраније око две недеље и након примене друге дозе вакцине. Грађани до 65 година у великој мери развијају специфична антитела након примене Синофарм вакцине и проценат серопозитивних у тој групи испитаника виши је од 90 одсто. Примећен је нешто бржи пад вредности концентрација антитела у узорцима крви вакцинисаних у односу на друге вакцине међутим, како кажу у Инепу што не значи да се и укупна заштита губи.

Фото Танјуг

 

Очекивано је да је продукција антитела најинтензивнија у тренутку присуства вируса, а да се након тога очекује пад концентрација. Међутим, урађена анализа показује да у тренутку када дође до поновне изложености патогену долази до брзе продукције високо специфичних антитела, неопходних за одбрану организма од инфекције.

Ипак, постоји јасна разлика у одговору на примену Синофарм вакцине у различитим старосним групама. Примећен је значајно слабији антителни одговор код особа старијих од 65 година, посебно у групи старијих од 70 година и то мушког пола, са честом појавом потпуног изостанка специфичних антитела у циркулацији.

Колико траје дејство Синофарм вакцине

Према резултатима клиничких испитивања, антитела која ствара кинеска вакцина трају око шест месеци, рекао је Жанг Јунтао, потпредседник ЦНБГ, филијале Синофарма.

- Прелиминарни резултати су до сада показали да додатна ревакцинација може да повећа број антитела и истовремено побољша способност вакцине да се одбрани од мутација вируса. Да ли је додатна ревакцинација неопходна и када би је требало примити, ако јесте, показаће резултати будуће треће фазе клиничких испитивања, рекао је Жанг на конференцији за новинаре.

Антитела које производи двострука доза Синофармове вакцине има "веома добар" неутралишући ефекат на британски и јужноафрички сој вируса, додао је он, цитирајући резултате лабораторијских тестирања која су користила узорке крви учесника у клиничкој студији.

За сада "Синофарм" најефикаснија

Према захтевима Светске здравствене организације, ефикасност ковид вакцине треба да буде 50 или више процената, а квалификовани праг за већину вакцина у свету да буду на тржишту је 70 одсто или више. Подаци о успешности "Синофармове" се крећу између 75 и 80 одсто, те тако "Синофарм" важи за најефикаснију кинеску вакцину.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)