ФАКУЛТЕТИ ДОБИЈАЈУ НОВЕ ЗГРАДЕ: Ружић најавио инвестициона улагања у високошколске установе

Б.Б.

16. 04. 2021. у 12:32

НОВА зграда Биолошког факултета налазиће се у склопу биомедицинског кампуса на Торлаку. Поред ове високсошкосле установе, свој простор добиће Географски, Факултет безбедности и Факултет музичке уметности, а планирано је проширење постојећих капацитета појединих факултета, најваио је Бранко Ружић, први потрпедседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја приликом посете Ботаничкој башти.

ФАКУЛТЕТИ ДОБИЈАЈУ НОВЕ ЗГРАДЕ: Ружић најавио инвестициона улагања у високошколске установе

Ружић у Ботаничкој башти

Према речима Ружића, Влада Србије и министарство одлучили, да осим буџетских средстава која се издвајају за потребе образовно васпитног система, нађу нове могућности и средства како би реализовали конкретне пројекте изградње и реконструкције факултетских зграда у Београду и другим универзитетским центрима у Србији. Он је истакао, да је поред нове зграде Биолошког факултета и завршетка Ботаничког института, предложено још 13 пројеката за финансирање из кредита Равојне банке Савета Европе.

- То су нове зграде Факултета музичке уметности и проширење постојећих капацитета Факултета примењених уметности и Факултета ликовних уметности у Београду, Електротехнички факултет и кампус техничких факултета и нова, заједничка зграда Географског и Факултета безбедности - рекао је Ружић. - У плану је и адаптација Факултета политичких наука и Пољопривредног факултета у Београду, али и факултета у другим универзитетским центрима - Филолошко-уметнички факултет у Крагујевцу, Природно-математички факултет у Нишу, Технолошки факултет у Новом Саду, Факултет техничких наука у Чачку, Факултет спорта и физичког васпитања у Нишу.

Ружић је најавио да ће бити завршен и објекат чија је изградња почела 1995. године у Ботаничкој башти и који би требало да постане Природњачки центар и носи име по нашем научнику Јосифу Панчићу. Он је оценио да је Биолошки факултет има изузетан значај и даје огроман импулс нашој науци и образовном систему, као и да је "расадник квалитетних кадрова".

Декан Биолошког факултета Жељко Томановић рекао је да Билошки факултет има око 1600 активних студената, а да се годишње на ту високошколску установу упише око 230 студената.

- Изградња нове зграде Биолошког факултета која се планира на Торлаку у оквиру Биомедицинског кампуса створиће услове за рад студената и наставника, али да ће то привући и нове компаније и технолошке паркове - навео је Томановић. - Завршетком изградње објекта, који се налази у Ботаничкој башти, Србија ће добити јединствену целину и веома репрезентативан простор намењен еколошком образовању предшколске и школске деце и студената.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)