КИША НАМ НЕЋЕ ДАТИ МИРА: Познати метеоролог открио шта нас чека - ево када ће коначно поново да отопли

Novosti online

16. 04. 2021. у 10:49

ДАНАС ће бити променљиво облачно, релативно хладно, али углавном суво, наводи метероголог Марко Чубрило.

КИША НАМ НЕЋЕ ДАТИ МИРА: Познати метеоролог открио шта нас чека - ево када ће коначно поново да отопли

Фото: А. Стевановић

Метеоролог каже да сутра са југа стиже ново погоршање уз кишу и планински снег.

Како напомиње Чубрило, до средине следеће недеље биће релативно хладно уз честу појаву падавина, а затим следи делимична стабилизација и мање отопљење.

- Данас током дана променљиво облачно и релативно хладно али углавном суво, ипак - понегде се не може искључити појава пролазног пљуска и пролазног снега на планинама, ветар појачан северозападни, после подне у слабљењу.

Дневни максимум од +7 до +12 степени Целзијуса.

- Сутра ујутро на северу региона претежно ведро и хладно али углавном без мраза. Над јужним пределима ново наоблачење које ће се током дана ширити ка северу доносећи нижим пределима кишу,а пределима преко 800мнв суснежицу или снег, посебно над севером Црне Горе, југом Србије, средишњом БиХ, а касније увече и над Горским Котаром у Хрватској. Ветар у окрењу на северни и североисточни смер и током дана у појачању, али се јаки удари не очекују - открива Чубрило.

Дневни максимум од само око +5 над југом Србије и средишњом БиХ до око +12 на крајњем северозападу Хрватске и северу Војводине.

Како наводи наш метеоролог, од недеље до среде временске прилике над нама ће бити под утицајем циклона над истоком Европе док ће у његовом хладном сектору са севера струјати хладан ваздух.

- Преовлађиваће умерено до знатно облачно и релативно хладно време, повремено уз кишу и пљускове. Како модели још немају тачну путању тог циклона распоред и количина падавина у том периоду доста верирају али мислим да неће опасности од поплава неће бити и да ће над већим делом региона ова киша бити изуетно корисна и битна за резерве дубинске влаге. Најмање падавина над средишњим Јадраном и већим делом Херцеговине, и можда на крајњем северозападу Хрватске - каже Чубрило.

Облачно време ће спречити спуштање ноћних минимума у негетивне вредности, осим на планинама док ће се дневни максимуми кретати од +5 до +11 степени Целзијуса што је и даље знатно испод просека.

Како превиђа метеоролог, у другом делу наредне недеље се оечкује више сунца уз промењљиво облачно време и могућу појаву пљускова. Јутра ће остати доста свежа али ће се дневни максимуми крајем наредне недеље кретати од+13 до +19 степени Целзијса, што је већ знатно ближе просеку.

- После данашњег мањег пролепшања свакако следи нов период релативно хладног времена уз честу кишу, а планине преко 800 мнв ће имати нове снежне падавине. Дугорочно, после 25.04. стоји сигнал за постепен али константан пораст температура ваздуха - каже Чубрило.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)