ДИЈАЛОГ О ИЗМЕНАМА ЗАКОНА: Ево шта ће се променити у акредитцији факултета

Љ.Б.

15. 04. 2021. у 16:19

МИНИСТАР просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић разговарао је са директорком Националног акредитационог тела проф. др Јеленом Кочовић о изменама и допунама Закона о високом образовању које се тичу НАТ .

ДИЈАЛОГ О ИЗМЕНАМА ЗАКОНА: Ево шта ће се променити у акредитцији факултета

Фото К. Михајловић

- Предложене измене и допуне Закона омогућиће да Србија поврати пуноправно чланство у Европској асоцијацији за обезбеђивање квалитета у високом образовању( ЕНQА) – рекао је Ружић.

- Циљ је успостављање одговарајућег правног оквира да Национално акредитационо тело у потпуности испуни  европске стандарде и смернице за осигурање квалитета у високом образовању. Важне измене у том погледу су  да чланове Управног одбора Националног акредитационог тела бира Народна скупштина, а да рецензенте бира Национално акредитационо тело, а не Национални савет за високо образовање .

Измене и допуне Закона о високом образовању, између осталог,  предвиђају и другачији поступак по жалбама на решења о одбијању захтева за акредитацију, који ће се спроводити у Националном акредитационом телу, а не пред Националним саветом за високо образовање Јавна расправа о овом закону И закону о студентском организовању траје до 17. априла.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)