РОДИТЕЉИ ОПРЕЗ: Нови изазов се шири ТикТоком- Дечаци добили шокантан позив, полиција издала упозорење

Novosti online

15. 04. 2021. у 08:45

ОВОГ пута сви дечаци - корисници ове мреже позвани су да током данашњег дана прилазе својим другарицама, али и непознатим девојчицама, да их пипкају и све то забележе камерама својих мобилних телефона, а онда и пошаљу својим другарима или објаве јавно.

РОДИТЕЉИ ОПРЕЗ: Нови изазов се шири ТикТоком- Дечаци добили шокантан позив, полиција издала упозорење

Фото: Танјуг/АП

Ово позивање на кршење људских и дечјих права прва је приметила шведска полиција, која је и упозорила јавност на опасност.

Према информацијама тамошњих медија, полиција је позвала суграђане да пријаве ове снимке, али и саме позиве на такве радње.

- Уколико се такав позив или снимак појави на мрежама, одмах обавестите полицију- упозорила је полиција, како родитеље, тако и школе.

У саопштењу се наводи да је у питању радња коју је вероватно једно или неколико деце започело као забаву, не схватајући да може да изазове озбиљан проблем.

- Млади то виде као забавну ствар, али не знају какве последице то може да има. Родитељи могу да искористе прилику и да разговарају са њима шта је легално, шта није, као и шта је прикладно и неприкладно. Разлог за ово саопштење је да скренемо пажњу на понашање деце које може бити криминално- наводи се у саопштењу.

Ово је само један у низу узнемирујућих изазова који круже овом новом друштвеном мрежом, која је, за кратко време, побрала велики број корисника широм света.

Дечји психолог Милица Милкић каже да је у питању је насиље и то на више нивоа.

- Свако искуство тог типа, које подразумева пипкање или било коју врсту додира које једна особа не жели је трауматично и спада у сексуално насиље. То што су овде још и додали снимање, додатно појачава опасност и додаје елементе сајбер насиља. То такође појачава трауму код деце, која може да остави последице за цео живот- упозорава она.

Такође, додаје, може се рећи да се тиме ставља и девојчица као припадница женског пола на неку инфериорнију позицију:

- Девојчица се тиме третира као сексуални објекат и као неко ко је потчињен, непоштован, уместо као равноправан.

Како је објаснила психотерапеут Снежана Анђелић, проблеми настају јер преко друштвених мрежа нема емпатије и разумевања, па се деца на оваквим местима усуде да предложе и ураде чак и оно за шта знају да је иначе недозвољено.

Недавно је и МУП Србије издао саопштење поводом позива на групно самоубиство младих особа које се појавило на ТикТоку.

Кинеска платформа за постављање видео-снимака је због тога и онемогућила постављање видеа деци млађој од 13 година, како би спречила да најмлађи буду жртве ових популарних и опасних игара на интернету.

Међутим, проблем се јавља када деца на мрежама напишу да су старија него што заиста јесу, а нема начина да се то провери.

У Црној Гори већ месец дана једна девојчица и њена породица преживљавају пакао јер је група вршњака решила да је малтретира тако што су направили лажни ТикТок налог, преко којег објављују њене фотографије, углавном монтиране.

Они су недавно направили и лажну објаву да је девојчица киднапована, да се тражи одштета, да је последњи пут виђена у Будви, код једног ресторана.

- Бојана, ускоро ће ове слике бити на билбордима, а вести о њеном киднаповању ће бити истините- написали су они на овој мрежи, због чега се подигла бура у јавности, а јуче у току дана је морала да реагује и полиција. 

(Ало)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)