ВУЧИЋ НА ТОРЛАКУ: Прве вакцине против вируса корона из Инситута изаћи ће између 5. и 10. јуна

Novosti online

15. 04. 2021. у 10:12 >> 11:46

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић посетио је Институт за вирусологију и серуме "Торлак" и том приликом уручио је вакцине АстраЗенека за Републику Српску.

ВУЧИЋ НА ТОРЛАКУ: Прве вакцине против вируса корона из Инситута изаћи ће између 5. и 10. јуна

Фото: Танјуг

Обилазак Инсититута "Торлак"

Председник је на почетку обиласка погледао план Института "Торлак" и распитао се о величини објекта.

Фото: Танјуг

 

Како су му саопштили запослени, овде је потврђен и први позитиван резултат теста на вирус корона у нашој земљи.

Председник је приметио да би капацитети додатно требало да се повећају и напоменуо да ће сутра бити одржан велики састанак на коме ће бити речи о томе.

Председник је затражио да састанку присуствују и експерти за вакцине.

- И Кинези и Руси су били одушевљени када су видели опрему овде, иако су многи хтели да униште Торлак - рекао је Вучић.

Председнику је саопштено да овде тренутно ради 223 људи, а рекао је да није проблем да се запосли већи број људи јер је то веома важно за нашу земљу.

- Што би сад ови антиваксери рекли, знаш ли ти шта има у овој вакцини - питао је Вучић када су му запослени показали цепива која се производе на Институту "Торлак".

Вучић је рекао да је питање здравства једно од најважнијих стубова државе и напоменуо да је оно што "Торлак" ради важније од свега другог.

- Није проблем у новцу, здравство је једно од четири стуба моћи државе и све што треба да се уради је улагање у то. То је најважније. Већ сада вам кажу биће пакао следеће године набавити вакцине против грипа, и ја сам то чак чуо - казао је Вучић.

Вучић је погледао компоненту за вакцину Спутњик ве која ће се производити у нашој земљи.

Фото: Принтсцреен

 

- Тада ћемо бити независни од свега - рекао је Вучић и додао да ова бочица значи живот.

Он је потом председнику РС Милораду Додику показао компоненту један руске вакцине, а затим је упитао да ли сме да узме једну да је понесе за успомену у кабинет.

- Ми смо управо прешли три милиона датих доза вакцина у Републици Србији - рекао је Вучић.

- Важно је што можемо да кажемо да ћемо за 15 дана имати 1,8 ревакцинисаних људи, то је важан резултат - истакао је Вучић током посете "Торлаку". Он је истакао да верује да ћемо моћи да значајно убрзамо процес вакцинације, чим обезбедимо значајно већу количину, што очекује до краја априла.

Вучић је рекао да ће у понедељак у Србију стићи још 211.000 Фајзерових вакцина, као и да је јуче стигло 50.000 друге компоненте руске вакцине, док би сутра требало да стигне исто толико, а у понедељак или уторак још 100.000 прве компоненте "Спутњика В".

Како је рекао, ово је значајно за цео регион и драго му је што данас може Милораду Додику да уручи још доза вакцина за људе у РС.

- Обезбедићемо и Спутњик чим будемо направили у Торлаку, неки мисле да је то једноставно, али није - рекао је и додаје да ћемо за шест до десет месеци у Србији производити и кинеску и руску вакцину.

- Торлак је некада био пред пропадањем, потпуно пред гашењем , срећан сам што ћемо успети да га вратимо у живот.

Рекао је да би било важно да на време почнемо и са производњом вакцина за грип.

- Улагаћемо и у оно што смо назвали Биофор институт - казао је и додао да ћемо учинити све да за десет до 12 година постанемо велесила у производњи вакцина.

Каже, ово постаје важније и од тенкова, топова, а некада и од новца.

Фото: Танјуг

 

- Морамо да платимо и да чувамо све наше капацитете - истиче Вучић и додаје да је Србија увек на располагању Републици Српској.

- Поносан сам што смо могли да видимо какви су планови Торлака и што је однос између Србије и РС на сјајном нивоу - рекао је председник.

Председник је рекао да ће сутра бити одржан важан састанак где ће бити донете све важне одлуке по питању вакцина које ће се производити у Србији.

- Завршићемо процес паковања првих вакцина до 15. маја, после тога се чека 21 дан. Прве вакцине против вируса корона из "Торлака" изаћи ће између 5. и 10. јуна - рекао је Вучић.

Говорио је и о политичкој ситуацији у Црној Гори.

Председник се осврнуо на недавни интервју председника Црне Горе Мила Ђукановића оценивши да је положај српског народа у Црној Гори лош.

- Са пажњом сам гледао наступ преседника Ђукановића и питао сам се хоће ли постојати један сегмент те емисије у којој се неће говорити искључиво о Србији, у којој се неће народ оптуживати за шовинизам и остало. Веровао сам да у Црној Гори можда постоји важнија тема, попут фабрика, вакцина, нових радних места, али сам схватио да смо ми за све криви. Немамо проблем са њиховом одлуком да буду независна држава, али имамо проблем са положајем Српског народа - рекао је Вучић.

- О положају српског народа боље од свих нас говорио је управо он. Ми желимо најближе односе, а госпођа Брнабић ће ускоро обавестити Кривокапића о новој транши вакцина. Што се тиче напада, нека наставе, ми ћемо да наставимо да радимо, причамо о вакцинама, болницама које градимо.

Фото: Танјуг

 

О антиваксерима

Председник је рекао да је тек недавно схватио одакле долази антиваксерски лоби.

Осврнуо се на ситуацију у Немачкој, где су одређене вакцине биле забрањене за старије.

Председник је оценио да су негативне реакције поводом вакцине АстраЗенека везане за ниску цену тих вакцина и да је зато покренут рат против ње.

- Како ја видим, постоји рат, видим да расту цене вакцина, јер оно што је било 12, 14, дошло је до 20 долара, а Оксфорд је направио јефтину вакцину која није прављена за велики профит, већ су хтели да је поделе целом свету - навео је Вучић одговарајући на новинарско питање да ли ће Србија и даље набављати и дозвољавати да АстраЗенеку приме млађи од 60 година, јер Европска комисија неће продужити уговор.

Објашњава да се та вакцина продаје по цени од четири до пет долара.

- Ко сте ви да нешто поделите човечанству за четири или пет долара, ако ми можемо да продајемо за 20 долара, а реч је о колицинама чија вредност се креће у стотинама милијарди долара - указао је Вучић, напомињући да ће зато да се воде медијски ратови и користе све могуће групе да би говорили лоше о вакцинама.

Каже да на основу резултата из наших институција АстраЗенека оставља добра антитела и није било озбиљнијих проблема.

Он каже и да му је после анализе писања медија јасно одакле долази антивакцерски лобији и ко шири ту идеологију, као када се говори о томе како се према питању вакцинације АстраЗенеком односе у Немачкој.

Немачка је доносила контрадикторне одлуке о томе, прво не могу старији од 65 , а сада да не могу млађи, приметио је Вучић.

- Шта би било да смо ми доносили такве контрадикторне одлуке, обесили бисте нас овде. Ми смо озбиљна земља - рекао је Вучић и објаснио да је код нас било алергијских реакција и на обичну вакцину, али да озбиљнијих последица од вакцина против короне није било у значјанијем броју случајева.

- Ту има и фармацеутског лобија. Нисам стучњак и не могу да говорим о саставу вакцина. Из наших института су рекли да даје добре резултате и да није било озбиљних проблема. Унутра је оно што треба да буде, кажу лекари - истакао је Вучић.

Он је додао и да ми имамо потписане уговоре и да је требало да стигне много више АстраЗенеке него што је стигло.

- Из Ковакс програма требало је 96.000, а добили 57.000. Кажу шта да вам шаљемо када ви имате. Шта вас брига колико ми имамо и што смо снашли - поручио је Вучић.

Савамала

- Што се Савамале тиче, мислим да је то један од пројеката на који ћу доживотно да будем поносан - каже и додаје да је на суду пресуђено да нису оштећени они чији су нелегални објекти срушени - каже Вучић.

- Ми смо тамо изградили најлепше шеталиште, није могло да се живи од шприцева за дрогу, не за вакцине.

Фото: Танјуг

 

Како је додао, и даље мисли да су људи који су рушење организовали на такав начин погрешили, те да би он то урадио у "по бела дана".

- Зато сам рекао да су комплентни идиоти. Не зато што су радили, већ зато што нису радили траспарентно, него у пола ноћи. Нека увек зову мене, ако немају довољно храбрости. Ја ћу да седнем у багер у било коју машину. Дичим се идејама и визијама, спреман сам да платим цену дежурних нарикача и кибицера - рекао је председник Србије и додао да је јуче дат додатни новац за Храм Светог Саве.

Каже, људи су видели шта је визија, и зато су и подржали овај пројекат.

- Људе који су се крили ноћу не разумем и никада нећу разумети.

О "нон пејперу" у словеначким медијима

- Нисам видео никакву иницијативу и нисам спреман да осуђујем или хвалим нешто што нисам видео. Изненађен сам лицемерјем београдске чаршије која говори о нечему о чему не зна ништа. Зар стварно верујете да ви знате ако ја не знам?

- Ово сам рекао да бисмо показали колико је значајно изражен аутошовинизам код дела српске елите која мисли да сваки пут, када би било ко посмилио да Срби треба нешто да добију, да том треба одрубити главу.

- Нико од вас није скочио да каже ниједну реч, а свакога дана комадају Србију и тиме се хвале. Па вама је морална вертикала Европски парламент који је упутио захтев пет земаља ЕУ које нису признале независност (тзв.) Косова.

- Ми поштујемо интегритет Босне и Херцеговине и институционални суверинет ентитета, нас интересује да помогнемо нашем народу и свим другим народима, нас занима економски развој. Зашто неко не дигне буку и дреку што се сваког дана помиње велика Албанија?

Фото: Танјуг

 

- Ми смо пријатељи, али се по многим питањима не слажемо, увек саслушамо једно друго, знам колика је цена мира, знам колика је важна стабилност, али да ли ћу да га саслушам, саслушаћу га. Ми се не слажемо око неких питања већ две године, али су Република Српска и Србија у одличним односима, иако некад немамо исто мишљење. Пре 40 дана су се сетили, ево Миле каже пре 45. Можда сам и холограм, као мој млађи син, али се виде резултати, питајте Веру и остале шта мисле, да ли је ово маркетинг или је стварно. Прођите нашим ауто-путевима, па реците да ли је то стварно или није", истиче Вучић.

Говорећи о Додику, рекао је да се не слажу по свим питањима, али да ће га увек саслушати, и да ће он њега чути када хоће нешто да му каже.

- Моја обавеза је да га чујем и да га саслушам.

Додик о вакцинама

Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, који је данас на Торлаку преузео 20.000 доза вакцина корона вируса корона за Републику Српску, изразио је захвалност Србији која је, како је рекао, без оклевања помагала и помаже свима.

Додик је, након обиласка Торлака са председником Александром Вучићем, рекао да је БиХ, због тамошњих подела, показала потпуни неуспех у набавци вакцина.

- Ми у Републици Српској смо успевали да обезбедимо, што директном набавком или донацијом, и до сада је вакцинисано 50.000 људи, а процењујемо да ћемо у наредним месецима да убрзамо тај процес - рекао је Додик.

За Торлак је рекао да је култно место у здравственом систему и драго му је, казао је, да Вучић том институту указује пажњу да би се подигао на још виши ниво.

Јер, како је казао, "ми у Републици Српској на неки начин на то гледамо као да припада и нама".

- Србија је лидер у погледу набавке вакцинације и вакцина и помогла је и помаже и другим субјектима у БиХ, Кантону Сарајево, ФБиХ и Републици Српској, а исто тако постоји могућност да дођу и да приме вакцину без условљавања у Србији, што је значајно растерећење за нас - рекао је Додик и истакао да ће Торлак дугорочно решити проблем вакцина у региону.

О Дијани Хркаловић

- Када сам видео ту насловну страну, насмејао сам се и питао сам се докле иде људска лаж и глупост, али шта да радите, то је нешто са чиме морате да живите.

- Морате да примите све те бесмислене ударце и лажи на своја плећа.

Посета Владимира Путина

Говорио је и о посети светских званичника и најавио могућу посету председника Русије.

- Путина очекујемо до краја година, надамо се, то је ранији договор. Очекујемо и председника Си Ђинпинга, али све зависи од короне - рекао је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

prellee

15.04.2021. 10:48

Bravo Predsjedniče, BRAVO! U ovako teškoj situaciji mi smo poentirali, dobili dovoljno vakcina, usto otvaramo SVOJ POGON ZA PROIZVODNJU u ovako teškoj situaciji. Teško i povjerovati u to, ali SVE istinito. BRAVO. Hvala brači Rusima i Kinezima što su nam to omogućili u ovakvim uslovma. Prijatelji se poznaju u nevolji, a Rusi i Kinezi su istinski NAŠI prijatelji. HVALA IM MNOGO!