И ГЕНИ ОДРЕЂУЈУ ТЕЖИНУ КОВИДА? Научници из Србије покушаће да нађу одговор зашто се инфекција вирусом непредвидиво компликује

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

15. 04. 2021. у 08:00

У КОВИД-болници у Батајници преминула је девојка од 32 године: била је здрава, на време је дошла на лечење, брзо је смештена у полуинтензивну негу, али се ситуација толико погоршавала да је за мање од 24 сата развила све могуће компликације - од "белих плућа" до дубоке венске тромбозе целе десне ноге!

И ГЕНИ ОДРЕЂУЈУ ТЕЖИНУ КОВИДА? Научници из Србије покушаће да нађу одговор зашто се инфекција вирусом непредвидиво компликује

Илустрација / Фото Depositphotos

Директорка болнице Татјана Аџић Вукићевић рекла је да је то досад најмлађа жртва ковида у овој болници.

Зашто ковид 19 има овако и тежак и непредвидив ток и фаталан исход чак и код младих дотад здравих људи, још није разјашњено. У светским центрима разматра се више могућих разлога за овакву прогресију болести, а српски научници покушаће да открију колики утицај на то има генетика, у оквиру Специјалног програма истраживања ковида.

- Знамо да нема правила у ком ће правцу да се развија болест изазвана вирусом корона. Потпуно је индивидуално каква ће бити клиничка слика, а наука тражи одговор каква је повезаност генских варијација и вируса са једне стране и нашег организма - каже Татјана Симић, професорка на Медицинском факултету и вођа пројекта. - Испитиваћемо да ли теже клиничке слике пацијената заражених короном зависе најпре од њихове генетике.

Пројекат би требало да расветли на који начин различитости у генима могу утицати на озбиљност клиничке слике.

- Показано је да вирус корона, поред изузетног запаљења у нашим ћелијама, проузрокује велику продукцију слободних радикала и да су они медијатори различитих оштећења у различитим органима - навела је професорка Симић. - Механизми одбране се од особе до особе разликују из разлога што су током еволуције настале мале варијације у генима, тако да различите особе имају различит капацитет за одбрану од слободних радикала које је потребно неутралисати.

Професорка каже да се верује да се са олујом запаљенских молекула дешава и олуја слободних радикала.

- Наша група се годинама бави појачаном продукцијом слободних радикала и оксидативним стресом, код хроничних незаразних обољења као што су малигнитети и кардиоваскуларна обољења, самим тим је јасна повезаност тих болести са добијањем тешких форми ковида - објаснила је проф. Симић.

Наши научници истовремено спроводе и студију којом се прати како се вирус корона мења, а вирусолог др Тања Јовановић, професор на Медицинском факултету у Београду каже да је припремљена национална студија о ефикасности вакцинације, која би ускоро требало да почне.

- Испитиваће се обе компоненте, и антитела и ћелијски одговор, и код вакцинисаних особа и код оних који су имали природну инфекцију - објаснила је проф. Јовановић. - Један сегмент је и праћење вирусних варијанти код вакцинисаних, јер долази до инфекције између две дозе, да видимо да ли је то инфекција истом или измењеном варијантом вируса. У студију ће бити укључени и они људи који почињу процес вакцинације. Очекујемо да неколико десетина хиљада људи буде обухваћено студијом, претпостављамо до краја године.

У "АРЕНИ" СВИ СА УПАЛОМ ПЛУЋА

ПУКОВНИК Предраг Богдановић, руководилац привремене болнице у "Арени", каже да сви оболели имају обострану упалу плућа. Од 311 пацијената у "Арени", 288 је на кисеоничкој терапији. Њихов најмлађи пацијент има 21, а најстарији 84 године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Danteo

15.04.2021. 09:15

Potrebno je da se prati uticaj ne samo gena već i sredine zato sto organizam razvija bolest ili zdravlje i u interakciji sa svojim okruzenjem. Sindrom hospitalizacije takodje treba da bude jedna od varijabli. Psiholozi tek treba da se ukljuce u lecenje, mozda i sveštenici. Poznato je da zbog hormona stresa koji se luce los odgovor organizma izaziva i bolnicko lecenje, izolacija, strah, bespomocnost, odsustvo vere u izlecenje, besvesno stanje zbog indukovane kome, kada "biologija vere" ne moze da leci. Medicina i farmakologija mora da se poveze sa duhovnoscu a ne sa profitom.