ЧЛАНИЦЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ СЕ ФОРМАЛНО ДОГОВОРИЛЕ: Уводе се ковид пасоши - путовања могућа већ од краја јуна

Танјуг

14. 04. 2021. у 15:44

ЧЛАНИЦЕ Европске уније формално су постигле договор о увођењу ковид-пасоша за путовање, што је још један корак ка поновном отварању туристичког сектора овог лета, навела су два неименована дипломатска извора.

ЧЛАНИЦЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ СЕ ФОРМАЛНО ДОГОВОРИЛЕ: Уводе се ковид пасоши - путовања могућа већ од краја јуна

Фото: Депоситпхотос

Европски комесар за правосуђе и заштиту потрошача Дидије Рејндерс рекао је европским посланицима да ће почетком јуна почети пилот пројекат за тестирање сертификата, са циљем да цели систем почне да функционише до краја јуна.

Сертификати би омогућили вакцинисанима, опорављенима од ковида-19 или лицима са негативним резултатима теста, да лакше путују унутар Европске уније, где су ограничења кретања у великој мери погодила туристичку индустрију, преноси агенција Ројтерс.

Све државе чланице ЕУ "подвукле су своју посвећеност да оквир имају спреман до лета 2021. године", наводи се у документу који су подржали национални изасланици, а у који је Ројтерс имао увид.

Предлог Европске комисије треба да одобре посланици Европског парламента и државе чланице.

До сада се само 13 земаља сагласило о специфичним критеријумима за издавање зеленог туристичког пасоша најкасније до јуна.

Фото АП

То су Аустрија, Бугарска, Хрватска, Кипар, Данска, Француска, Немачка, Грчка, Италија, Малта, Португал, Словенија и Шпанија.

Европски парламент, који исто тако мора да се сложи са предлогом како би ступио на снагу, треба да усагласи сопствени став крајем овог месеца, а завршни разговори између посланика, националних изасланика и извршне власти европског блока, треба да почну у мају.

Земље ЕУ паралелно раде на томе да осигурају "да буду успостављена неопходна технолошка решења", наводи се у документу ЕУ, тако да нови дигитални или папирни сертификати могу бити стављени у употребу након одобрења.

Споразум чланица ЕУ укључује и одредбе против дискриминације оних који не могу или не желе добити вакцину.

Док би европске чланице биле обавезне да признају вакцине које је одобрила ЕУ, специфичне земље би такође могле да издају сертификате којим се прихватају руска вакцина "Спутњик" или кинеска "Синовак".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

KO SE SLOŽIO

14.04.2021. 16:44

Сложили се наредбодавци и окупирани и зависни. Наравно, остали ћуте. Увести 100 реципрочно, тј. На граници да наши провере тј. ИЗВРШЕ тестирање. Зашто лажови а веровати?!