ГРЕШКА КОЈУ СВИ ПРАВИМО: Др Самарџић разбија заблуде о имунитету, открио како треба да се користи витамин Ц

Новости онлине

14. 04. 2021. у 07:52

У ЈЕКУ борбе са корона вирусом, лекари упозоравају да је веома важно користити витаминску терапију, како би се имунитет ојачао и што лакше изборио са вирусом.

ГРЕШКА КОЈУ СВИ ПРАВИМО: Др Самарџић разбија заблуде о имунитету, открио како треба да се користи витамин Ц

Фото: Принтсцреен

Ипак, и када су витамини и минерали у питању, треба водити рачуна о количини која се уноси.

Доцент доктор Јанко Самарџић, специјалиста клиничке фармакологије рекао је да витаминска и суплементска терапија свакако помажу, али да се на неке ствари треба обратити пажња.

- Када говоримо о витамину Ц, постоји његова примена у превентиве и терапијске сврхе. Превентивно, то су орални препарати и у нормалним условима, нама је потребно око 80 милиграма витамина Ц. У случају епидемија, ми знамо да треба повећати на 300-500 милиграма и то све превенција. Све преко 500 милиграма, нрп. 1 или 2 грама, није добро јер оно што ми зовемо биорасположивост, тј проценат који доспе у нашу циркулацију се драстично смањује, до 500 мг доспева у циркулацију, и то је та доза коју узмете, она делује, дакле што више узимате мање делује - објаснио је он и додао да се 1 или 2 грама примењује кроз инфузију и то је лек, и његова терапијска примена.

- Ту је и витамин Д и он је у склопу терапијског алгоритма а од минерала цинк који је показао делотворност код грипа па се верује да ће и овде - закључио је он.

(Информер)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)