У КРИВАЈИ ВИШЕ НЕМА ЖИВОТА: Најдужа војвођанска река, од Бачке Тополе до ушћа у велики Бачки канал, постала је канализација

Ј. ЛЕМАЈИЋ

15. 04. 2021. у 15:38

КРИВАЈА, најдужа војвођанска река, од свог извора у близини Таванкута до ушћа у Велики бачки канал код Турије, до пре шест година била је понос панонске равнице.

У КРИВАЈИ ВИШЕ НЕМА ЖИВОТА: Најдужа војвођанска река, од Бачке Тополе до ушћа у велики Бачки канал, постала је канализација

Фото Б. Субашић /Покушај чишћења Криваје /Фото РТВ

Дугогодишњи немар и изливање отпадних вода у индустријској зони у Бачкој Тополи, од водотока дугог 109 километара, направили су канализацију на отвореном. Анализом њене воде пронађено је много опасних материја, највише једињења азота и фосфора, као и фекалног отпада. А, где нема кисеоника нема ни живота, па је у деловима око Бачке Тополе и Малог Иђоша, Криваја заправо мртва река.

Од свог извора све до Бачке Тополе, Криваја је и данас здрава река, о чему сведочи Бачкотополско језеро са најчистијом водом у Војводини. Но, из Бачке Тополе ка Малом Иђошу, Криваја излази зелена, пенушава, масна, врло непријатног мириса и без живог света. Таква тече све до Србобрана и уливања у Велики бачки канал.

Проблем пенушаве и прљаве воде први пут се појавио 2012. године, али тада је трајао кратко. Од 2015. таква слика Криваје је, нажалост, свакодоневна. Живи свет у њој је уништен, а они који су настањени у њеној околини, нарочито на периферији Бачке Тополе, у селу Бајша и сва три села у Малом Иђошу, једва живе од несносног смрада. Мештани с правом страхују за своје здравље, а не могу се побројати све адресе надлежних на које су протеклих година стизали њихови вапаји за помоћ.

Фото Б. Субашић /Покушај чишћења Криваје /Фото РТВ

 

Загађење Криваје у значајној мери смањиће централно постројење за пречишћавање отадних вода чија је изградња вредна готово 600 милиона динара.

 - Свесни смо овог проблема и улажемо велике напоре у његово решавање - каже Адриан Сатмари, председник општине Бачка Топола. - У току је изградња пречистача отпадних вода, за који је Покрајинска влада ове године издвојила 154 милиона динара. Према плану, летос би био пуштен у пробни рад, а на јесен и у редовну употребу. Паралелно, радиће се на изградњи главног колектора канализационе мреже ка пречистачу за шта је обезбеђено 39 милиона динара. Уз то, предузеће "Перутнина Птуј" гради свој пречистач отпадних вода, а у преговорима смо са "Жибелом" да се, као прелазно решење, прикључи на градски пречистач. Наиме, канализацијом је покривено 20-30 одсто Бачке Тополе, а пречистач се гради у пуном капацитету, те ће за сада бити простора да на тај начин смањимо загађење Криваје. Од великих фабрика остаје само Индустрија меса "Топола" која још не решава ово питање.

Фото Б. Субашић /Покушај чишћења Криваје /Фото РТВ

 

НАВОДЊАВА ОРАНИЦЕ

ЗАГАЂЕЊЕ Криваје велико је и у Србобрану, али су тамо, за разлику од индустрије у Бачкој Тополи, највећи загађивачи сами грађани, чије се отпадне воде из септичких јама сливају у реку. За стање реке, свакако су кривци и оближње фарме, чије се отпадне воде и канализација сливају у реку. Страшно је што се и таква вода користи за наводњавање ораница, што умногоме проблематизује квалитет приноса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)