ИНТЕРВЈУ Ирена Вујовић: Решићемо одлагање отпада у 50 општина

Ј. СУБИН

14. 04. 2021. у 12:11

СМАЊЕЊЕ загађења ваздуха, као и решавање проблема отпадних вода и депонија, приоритетни су задаци у ресору животне средине. Градиће се постројења за третман опасних вода и канализационе мреже, али и правити рециклажнни центри, који ће помоћи у сређивању дивљих депонија.

ИНТЕРВЈУ Ирена Вујовић: Решићемо одлагање отпада у 50 општина

Фото: Архива

У свакој од ових области радимо паралелно, а очекујем да ће грађани прве резултате моћи да виде и у овој години.

Овако за "Новости", о најважнијим плановима министарства које води и највећим еколошким проблемима у Србији, говори Ирена Вујовић, министарка заштите животне средине.

Фото: Архива

 

Због нагомиланих проблема у овој области, чије решавање у већини случајева још није на помолу, много је оних који тврде да је Србија црна еколошка тачка Европе. Већ деценијама наша земља је "притиснута" загађењима воде, ваздуха, али и земљишта. Чини се као да никада није било толико еколошких изазова будући да је стање у многобројним областима очувања животне средине - алармантно. Са једне стране су проблеми загађења, са друге, пре свега недовољно новца у каси Министарства, али и велика неодговорност према животној средини и појединаца и колектива. Било је, истина, и много покушаја да се нагомилани проблеми реше, али већина њих, нажалост, безуспешно.

* Трајно решавање еколошких изазова захтева много новца. Са колико средстава располаже Министарство, а колико је заиста потребно да се реше горући проблеми?

 - Буџет Министарства у овој години је 8,3 милијарде динара, док је кроз кредите планирано још 320 милиона евра. Наше министарство ради и на великим инфраструктурним пројектима због којих ће бити неопходно да повећамо буџет. Имамо амбициозне планове и много посла у овом сектору, а циљ нам је да направимо одржив систем и да генерацијама које долазе оставимо здраву животну средину.

* Да ли сте планирали неке веће акције, како би се унапредило стање животне средине у Србији?

 - Велики и важни пројекти су изградња осам регионалних центара за управљење отпадом по европским стандардима, у које ћемо уложити 100 милиона евра. Они ће допринети да се реши проблем третмана отпада, у више од 50 градова и општина. Издвојили смо из буџета и средства за изградњу трансфер-станица у Новој Вароши и Књажевцу, за проширење касете у депонији Дубоко у Ужицу, као и за затварање и санацију несанитарних депонија у Чачку, Трстенику и другим местима.

* За такве пројекте је неопходно ангажовати и локалне самоуправе.

 - Позвали смо надлежне у градовима и општинама да попишу дивље депоније на својој територији, да бисмо подржали њихову санацију. До краја године почећемо изградњу постројења за прераду отпадних вода у 28 локалних самоуправа, са пратећом канализационом мрежом, што су такође захтевни пројекти. За то смо обезбедили 200 милиона евра од Развојне банке Савета Европе.

 * Котларнице су велики извор аеро загађења. Да ли сте и њих имали на уму?

 - Први пут ове године Министарство одваја 300 милиона динара за замену и реконструкцију дотрајалих котларница у јавним установама и домаћинствима. Издвојили смо и 100 милиона за пошумљавање. Кроз те пројекте смо подржали више од 50 локалних самоуправа, а мој лични захтев је да их што пре заврше и да у новој грејној сезони дишемо чистији ваздух.

* Хоће ли бити и нових конкурса?

- Планирамо да распишемо и нове конкурсе, како бисмо подржали још више градова и општина, а настављамо и са субвенционисањем електро и хибридних возила.

*Да ли би требало оштрије кажњавати несавесне појединце и колективе?

- Мој став је јасан и искључив: поштовање закона нема алтернативу. Инспекцијске службе непрестано раде, обављају редовне контроле, а излазе на терен и по пријавама грађана. Већ смо кажњавали поједине оператере који нису имали одговарајуће дозволе или су им оне истекле. Казнили смо и оне који су одлагали опасан отпад, иако имају дозволу само за одлагање неопасног. Морам да истакнем да нама није циљ да кажњавамо, већ да помогнемо свим актерима да поштују прописе, посебно у области као што је животна средина, која се тиче сваког од нас.

* Нека министарства и њихове надлежне службе такође треба да брину о очувању животне средине, али се понекад чини да не маре за то, па својим дозволама и чињењем или нечињењем одговорност за еколошке проблеме пребацују једни на друге.

- Ресор животне средине је у бројним сегментима повезан са другим у Влади. Са Министарством рударства и енергетике имамо заједнички циљ, а то је да се из године у годину све више приближавамо европским стандардима, када је реч о енергетској транзицији и зеленој енергији. Зато смо направили радну групу како бисмо заједно решавали проблеме који су уско повезани у овој области. Заштита вода од загађивања је у надлежности Републичке дирекције за воде, која припада ресору пољопривреде, а добар пример сарадње је чишћење Потпећког језера, одакле су екипе "Србијаводе", уз подршку ЕПС, уклониле више од 10.000 кубика отпада. Области које су нам поверене су комплексне и понекад није лако у кратком року наћи адекватно решење. Али управо у томе и јесте суштина, да радимо као тим окупљен у Влади и да заједно налазимо најбоља решења.

ГРАДСКЕ ТОПЛАНЕ

* Како планирате да решите проблем прекомерног загађења ваздуха у Србији, због чега нас и европске институције опомињу?

 - Аеро загађење је сложен и деценијама присутан проблем, и зато смо почели да га решавамо одмах по преузимању ресора. Ове године ће градска топлана у Крагујевцу, која је један од већих загађивача, бити прикључена на гас. Ваљеву смо доделили 80 милиона динара како би и топлана у том граду прешла на гас. У Косјерић улажемо скоро 40 милиона за топлану и индивидуална ложишта, а процене су да ће, по реализацији пројеката, загађење у централној градској зони бити смањено за 70 одсто. То су само неки од примера. Овом приликом их све позивам да прате јавне позиве Министарства, јер планирамо да наставимо са подршком.

Плутајуће бране

Министарка Вујовић потписала је у понедељак уговор са председницима општина Прибој, Пријепоље и Нова Варош, о суфинансирању изградње плутаћујућих брана за прикупљање отпадa на Лиму. Почетак радова очекује се у јуну, а 70 милиона динара одобрено је на јавном конкурсу. Постављање баријера очекује се до септембра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)