НИЈЕ НЕОЧЕКИВАНО ДА СЕ СРБИЈИ ПОЈАВИ БРАЗИЛСКИ СОЈ: Докторка Гњатовић упозорава- ево шта би било најопасније да се догоди

Novosti online

13. 04. 2021. у 12:37

ДОКТОРКА Гњатовић је рекла да се Институт за нуклеарне енергије одувек бави развојем дијагностичких тестова за ветерину и медицину, као и да су неки од тих тестова били формирани на примеру радио-изотопа.

НИЈЕ НЕОЧЕКИВАНО ДА СЕ СРБИЈИ ПОЈАВИ БРАЗИЛСКИ СОЈ: Докторка Гњатовић упозорава- ево шта би било најопасније да се догоди

Фото: Принтскрин

- Сада се све то мање користи, али је остао стари назив када смо се више бавили тиме. Појава новог соја зависи од контаката, путовања, није неочекивано да се појави и бразилски. За сада имамо британски сој у Србији. Оно што би било најопасније јесте да почну да успешно избегавају одговор на примену вакцинације. Оно што знамо за сада је да мање штите од јужноафричког соја - рекла је др Гњатовић.

Др Гњатовић је, коментаришући вакцинацију, рекла да оне пружају добру жаштиту, постоји могућност да се вакцинисане особе инфицирају, али додаје да има довољно података да ће те клиничке слике бити много блаже.

- Вирус је присутан и важно је да стекнемо увид на то колики је проценат одговорио на антитела. За сада су подаци мало значајнији него за неке претходне болести за које су се примале вакцине - рекла је др Гњатовић.

Како каже, ако неко ко је вакцинисан, а не показује да има антитела, могуће да има целуларни, али додаје да ће се то тек испитивати, јер се, истиче ипак очекује да она порасту. Др Гњатовић је рекла да још немају податке о заражавању вакцинисаних у смислу различитих група вакцинисаних.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)