КОВИД ПАСОШИ СТИЖУ НА СРПСКУ ГРАНИЦУ: 13 земаља ЕУ договориле критеријуме за увођење овог документа

Novosti online

12. 04. 2021. у 15:11

АУСТРИЈА и још 12 земаља ЕУ (укључујући Хрватску) договориле су се о седам критеријума за стварање корона-пасоша који би требало да олакша туристичка путовања овог лета, јавља аустријска јавна телевизија ОРФ.

КОВИД ПАСОШИ СТИЖУ НА СРПСКУ ГРАНИЦУ: 13 земаља ЕУ договориле критеријуме за увођење овог документа

Фото АП

Циљ је увести корона-пасош брзо и што равномерније на европском нивоу, рекла је за АПА аустријска министрица туризма Елизабет Костингер (ОВП). Ових седам критеријума сада би се проследило Европској комисији.

На позив министарке Елисабетх Костингер, Бугарска, Хрватска, Кипар, Данска, Француска, Немачка, Грчка, Италија, Малта, Португалија, Словенија, Шпанија и Аустрија први пут су разговарале о увођењу корона-пасоша 29. марта. Две недеље касније, 13 чланица ЕУ сложило се да би ковид пасош требало да буде уведен најкасније до јуна, што би олакшало путовање пре краја пандемије.

Пасош показује да ли је неко вакцинисан, опорављен или тестиран, а све се чита путем јединственог QР кода.

Главни услов је како избећи дискриминацију; корона-пасош се не сме користити за увођење обавезне вакцинације. Поред тога, чак и након постизања споразума, свака држава задржава право да сама одлучи кога ће пустити преко границе. Национална слобода избора мора се сачувати, кажу Аустријанци.

Подаци о здрављу појединих грађана не би се прослеђивали у централизовану базу података на нивоу ЕУ, већ би се чували само у држави чланици. Поред олакшавања туристичког промета, циљ је и постизање прекограничних споразума између суседних земаља.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)