КЛИНИЧКЕ СЛИКЕ ПАЦИЈЕНАТА СУ СВЕ ТЕЖЕ: Директор ковид болнице Арена открива каво је тренутно стање

Novosti online

10. 04. 2021. у 10:03

ГЛАВНИ координатор Ковид болнице Арена Предраг Богдановић изјавио је данас да се број пацијената смањује, али да су њихове клиничке слике теже него што су биле у пику епидемије прошлог лета.

КЛИНИЧКЕ СЛИКЕ ПАЦИЈЕНАТА СУ СВЕ ТЕЖЕ: Директор ковид болнице Арена открива каво је тренутно стање

Фото: Принтскрин

Богдановић је за телевизију К1 изјавио да су капацитети до пре недељу дана били попуњени, а да је у последња два дана број хоспитализованих у Арени мањи од максималног броја.

Каже да су у тој привременој болници смештени пацијенти са средње тешком и тешком клиничком сликом, а да 90 до 95 одсто њих од почетка захтева кисеоничку терапију.

- Пацијенти имају озбиљније обостране упале плућа као компликацију инфекције корона вирусом. Потрошња кисеоника је далеко већа него прошлог лета, па резерве морамо да обнављамо сваки други дан, док је летос то било на сваких пет до седам дана - објаснио је Богдановић.

У Арени је тренутно око 350 пацијената, од којих је 305 на кисеоничкој потпори, а заступљене су све старосне групе.

- Тренутно најмлађи пацијент има 25, а најстарији 86 година. Најмлађи пацијент који је прошао кроз Арену имао је 17, а најстарији 94 године, а обоје су изашли опорављени - рекао је Богдановић, додајући да је број мушкараца и жена међу пацијентима пођеднак.

Како наводи, дневно се прими између 30 и 50 пацијената, а исто толико их се и отпусти. Тако је, додаје, током јучерашњег дана било 35 пријема и исто толико отпуста.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)