КАКО СЕ "ПАНЦИР" ПРЕВРНУО КОД ОСТРУЖНИЦЕ? Да ли су људски фактор, или техничка грешка узрок несвакидашњег инцидента

Р. Др. - А. З. К.

10. 04. 2021. у 07:13

БОРБЕНО возило "камаз" ракетног система ПВО "Панцир С1" Војске Србије преврнуло се јуче ујутру у 7.30 у близини Остружничког моста код искључења за Обреновац, а један војник задобио је лакше телесне повреде.

КАКО СЕ ПАНЦИР ПРЕВРНУО КОД ОСТРУЖНИЦЕ? Да ли су људски фактор, или техничка грешка узрок несвакидашњег инцидента

Фото Н. Скендерија

Приликом удеса једна ракета испала је из возила, али је потом безбедно уклоњена. На место незгоде изашле су ватрогасне екипе, полиција и војска, који су обезбедиле део око обилазнице.

Како је дошло до несвакидашњег удеса Министарство одбране - није саопштило. Камион који се преврнуо био је у колони војних возила, која се из Београда кретала ка полигону "Пасуљанске ливаде", где је била планирана редовна војна вежба.

 Камион преврнут на бок, Фото Тango six

Ретки очевици који су јуче имали прилику да виде преврнути "Панцир" описали су да се возило нашло на боку, као и да је десетак метара клизило по путу. Предњи ветробран је разбијен, а управљачка кабина улубљена. Највреднији делови система - радар, лансер и топови били су прекривени церадом, па евентуална штета није могла да се уочи.

ШТЕТА СЕ МЕРИ МИЛИОНИМА ДОЛАРА

ПРЕМА грубим проценама, један систем "Панцир" вреди најмање неколико милиона долара, а аналитичари помињу и цифру од чак 10 милиона. Поправка оштећења изузетно је скуп посао, будући да Србија нема технологију нити услове за веће захвате на систему. То значи да би поправка, уколико је оштећен радар који је срце система или лансери ракета, морала да се обави у Русији, што додатно повећава укупну штету. Увиђај је завршен око поднева, а после тога преврнути "Панцир" је подигнут на точкове.

У војним круговима јуче се могло чути да је превртању моћног ПВО система највероватније кумовао људски фактор, мада се не искључује ни техничка грешка. У фокусу војне полиције била је брзина којом се колона са "Панциром" кретала, као и начин управљања робусним возилом. Предмет детаљне анализе биће и поштовање процедуре кретања оваквог средства цивилним путевима.

Систем "Панцир", Фото Танјуг

Познаваоци војне технике објашњавају да је конструкција возила "камаз", на чију шасију је ракетни систем постављен, таква да има високо тежиште и да "Панцир" није увек лако управљив.

Инцидент, који је срећом прошао без жртава, међутим, отворио је низ питања којима ће се наредних дана бавити врх Војске Србије.

- "Панцир" се у руској војсци релативно често превртао, али махом на полигонима и теренима - каже саговорник "Новости" из ВС.

- Удеси на маршевима, на равним путевима, неупоредиво су ређи, па је отуд и инцидент тежи. Реч је о вредној борбеној техници - најскупљој којом располаже Војска Србије, што намеће највиши ниво поштовања процедуре.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

Šator

10.04.2021. 09:27

Ко ради тај и гријеши.... Али да се грешке исправљају, а најбоље кад се учи на туђим... Наравно, овотреба санкционисаати ако је било пропуста, мада није за скидање глава по вертикали... Мада, ако се понавља онда ни такве захвате не треба избјегавати. Још из Месопотамије је познат принцип: ко ради добро награђуј, ко лоше кажњавај и одстрањуј... И онда за резултат не треба да бринеш...

Zoki

10.04.2021. 09:33

Eh,zar treba i moment razmisljati,naravno ukoliko se poznaje mentalitet Balkanca.Konvoj ovakvog tipa vodi komandno vozilo koje odredjuje brzinu ,putanju i obezbedjenje.Takvi konvoji voze se skoro uvek nocu iz vise razloga....ek ko bi ustao tako rano, prestrasno,sta se sve moglo desiti

Šator

10.04.2021. 09:35

Ко ради тај и гријеши.... Али да се грешке исправљају, а најбоље кад се учи на туђим... Наравно, овотреба санкционисаати ако је било пропуста, мада није за скидање глава по вертикали... Мада, ако се понавља онда ни такве захвате не треба избјегавати. Још из Месопотамије је познат принцип: ко ради добро награђуј, ко лоше кажњавај и одстрањуј... И онда за резултат не треба да бринеш...

Srki

10.04.2021. 09:49

Prevrnuo ga je jer je isao brzo. Na tom vozilu je teret visoko i lakse je za prevrtanje zato treba voditi racun. Tu gde je prevrnut su radovi na putu,postoje znakovi. Na tom putu vozila se krecu zbog radova levom saobraćajnom trakom prema Orlovaci. Tu gde je prevrnut treba da se vrate u desnu saobracajnu traku i tu je nastao problem jer je prebrzo za to vozilo usao prestrojavanje. Ko tu prolazi svaki dan zna o cemu pricam.

NEKO IZ MASE

10.04.2021. 11:47

Преврнуло се возило, дешава се- Али којем мозгу из састава Војске је пало на памет да возило које се креће ван борбене ситуације буде наоружано бојевим ракетама? Па замислите да се крене са гвоздикама из Бачке Тополе, са пројектилима и барутним пуњењем у цеви ради извршења гађања на Пасуљанске ливаде. То се ни у рату не ради. Лансери и оруђа се пуне бојевим средствима пред извршење гађања, и у миру и у рату. А штета, штета је немерљива, материјална, морална. БРУКА...

miki

10.04.2021. 18:58

Neko mora da ogovara. Nema zataskavanja !! uzeli jedan divizon pancira, 6 orudja. jedan pancir unistili na autoputu. Ostalo 5 orudja. Prosto neverovatno. Kamaz ima snage, ali tu je radar, oruzije, rakete, sistemi. protiv fizike se ne moze.