БЕБА СТАРА ОСАМ ДАНА ЈЕ НАЈМЛАЂИ КОВИД ПАЦИЈЕНТ: У КБЦ "Драгиша Мишовић" адолесценти долазе са све тежим клиничким сликама

Novosti online

08. 04. 2021. у 09:42

КОРОНА вирус не бира ни узраст, ни време. У Клиничко-болничком центру "Драгиша Мишовић" најкритичнији пацијент, са обостраном упалом плућа, има само 15 година, а најмлађи пацијент је стар осам дана. Из те болнице наводе да деца и адолесценти имају нешто теже клиничке слике него прошле године, а да се примећује да је фактор ризика код најмлађих болесника гојазност.

БЕБА СТАРА ОСАМ ДАНА ЈЕ НАЈМЛАЂИ КОВИД ПАЦИЈЕНТ: У КБЦ Драгиша Мишовић адолесценти долазе са све тежим клиничким сликама

Фото Д. Миловановић

Педијатар и пулмолог у КБЦ "Др Драгиша Мишовић", проф. др Зорица Живковић је навела да постоје осцилације и промене клиничке слике код оболелих од ковида у односу на прошлу годину и да су деца и адолесценти тада имали блаже клиничке слике, пише РТС.

- Ове године, од неког зимског периода, јануара, морам рећи да се број пацијената повећао, бар кад говоримо о дечјој популацији. Не значи оних који су инфицирани или позитивни, него и оних који имају клиничке симптоме и било какву симптоматологију везану за инфекцију коронавирусом и сад су се те упале плућа стварно промениле - навела је професорка Живковић током гостовања у Јутарњем програму.

Нагласила је да упала плућа сада наступа за неколико дана, али и да се рентгенска слика променила и да би то могло да се тумачи новим сојем и комбинацијом вируса.

Симптоми младих пацијената – дуготрајна температура, сув кашаљ, отежано дисање

Професорка је навела да су у КБЦ "Др Драгиша Мишовић" у највећем броју смештени адолесценти, али да има и малих беба које су увек енигма и не могу се препустити кућном лечењу. Објаснила је и какву клиничку слику имају њихови пацијенти.

- Дуготрајна температура, то сматрамо више од пет дана. Некада и висока, преко 39 до 40, коју је јако тешко смирити и нормализовати. Кашаљ, сув, онако, у почетку делује као да то није неки страшан и проблематичан кашаљ, али се он и појачава, па их узнемирава у дневним активностима у сну у току ноћи и један број тих адолесцената се жали на осећај отежаног дисања, имају неко стезање у грудима, имају пропратни респираторни симптом који је увек знак већ мало одмакле клиничке слике - истакла је Зорица Живковић.

Додала је да деца добро реагују на терапију и да мисли да могу да буду задовољни како теку терапијске процедуре које се спроводе у КБЦ "Др Драгиша Мишовић", као и да се примењује терапија за одрасле, која је прилагођена деци.

- За сада, осим кисеоничне потпоре, која им је потребна, мислим да осталу терапију сасвим добро подносе. Са кисеоником је некада добро, па некад није, имамо дане када осцилирају, то је доста необично - рекла је професорка Живковић.

Истакла је да је најмлађи пацијент дете старо осам дана, које је синоћ примљено у болницу у којој се лечи 25 адолесцената и деце. Највише је оних који су стари између 14 и 18 година.

- За ту дечицу која су сасвим млада, мала, није толико тешка клиничка слика, кад бисте узели у обзир овакве параметре или овакве симптоме које сам већ набројала, али, напросто се са таквом дечицом не зна, они и без температуре могу да имају системску инфекцију, на вирус могу да реагују потпуно системски, значи тим септичним стањем и за нас је то онда заправо разлог да се деца опсервирају, прате и реагујемо кад год треба - казала је Зорица Живковић.

"Фактор ризика код младих је гојазност"

У најкритичнијем стању је пацијент стар 15 година који има обострану упалу плућа. Професорка Живковић је навела да је тешко говорити о статистици, али је истакла да се примећује да је фактор ризика код младих гојазност.

- То нас је доста изненадило у ова последња два месеца. Највећи број, ако могу да кажем, сигурно 90 посто тих младих је са телесном тежином много изнад њихових оптималних вредности и то им је нешто што угрожава, како респираторну, тако и кардијалну функцију, односно, очигледно да постоји разлог за њихов имунолошки проблем, односно дебакл који ова инфекција коронавирусом изазива - навела је професорка Живковић.

Осим тога, навела је да су међу пацијентима и деца која имају дијабетес и код којих се тешко контролишу вредности шећера и да се код оних који немају нестабилан облик дијабетеса дође нестабилних фаза када се споји са инфекцијом.

"Нисмо имали потребе да користимо инванзивне методе"

Говорећи о кисеоничној терапији, Зорица Живковић је рекла да деца и адолесценти за сада задовољавају своје потребе за кисеоником нормалном применом и да за сада нису имали потребе да користе инванзивне методе, што је, како је навела, добро.

Истакла је да деци која се лече од ковида није лако и да је врло често у питању породична инфекција, односно да је у кући још неко болестан и да се неко од њих хоспитализује у другој установи.

- Деца су прилично, без обзира на њихов узраст, разумност, могућност да разговарамо и да им нешто објаснимо, уплашена, имају тај осећај несигурности, страха од нечег непознатог, немају у себи оне најближе који могу да им нешто помогну и кажу. Имали смо такве ситуације где су деца прилично узнемирена, а ми сад треба да проценимо колико је то због њиховог органског, физичког стања, а колико због менталног - казала је професорка Живковић.

"Деци уопште није лако"

Додала је да су у болници присутни и поједини родитељи, нарочито оне деце која имају друге хроничне болести и сматра да деци уопште није лако.

- Извучени из, на пример, своје породице, из школског миљеа већ ко зна колико дуго, потпуно се осећају неснађени. То су особе које још увек нису пронашле своје место, ни где се налазе, ни шта им се дешава, а онда их одједном ставите у тако један потпуно измењени статус и не знају чему да се надају, ни колико ће остати - истакла је Зорица Живковић.

Навела је пример једног 17-годишњака који је био смештен у КБЦ "Др Драгиша Мишовић".

- Он каже мени у визити, 'па не знам, јуче су ми рекли данас ћу кући, данас Ви кажете нећу кући, зна ли се овде шта се дешава'. Он само од нас добија информацију, ми према својим налазима, процедури, прегледамо, видимо да ли може да иде кући или не, па онда му тако и кажемо. Он је био прилично узнемирен. То стварно није пријатно - нагласила је професорка.

"Млади морају имати своје вентиле"

Зорица Живковић је истакла да није за то да се осуђују млади људи који одлазе на журке и масовна окупљања и да види да је стварно тешко да се они сада "потпуно стисну" и да се они претворе у неку статичну непокретну масу.

- Морају имати такве своје вентиле, али је извесно и да нису решење баш толико масовна окупљања. На отвореном јесте нешто мало боље него на затвореном, али ја мислим да ово, ако се ипак можемо надати да крене мало низбрдо и да се цела та наша борба покаже успешном и заврши до лета, сигурно је да ће им бити лакше и склони су да заборављају такве ствари. Нису злопамтила, па се надам да ће их и ово проћи - казала је професорка Живковић.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)