"НЕМА ПРЕМИНУЛИХ КОЈИ СУ ПРИМИЛИ ОБЕ ДОЗЕ": Павле Зелић из Агенције за лекове о безбедности вакцина

Танјуг

06. 04. 2021. у 15:41

ПАВЛЕ Зелић из Агенције за лекове и медицинска срества Србије изјавио је данас да је до сада забележено 736 нежељених реакција на све вакцине против коронавируса.

НЕМА ПРЕМИНУЛИХ КОЈИ СУ ПРИМИЛИ ОБЕ ДОЗЕ: Павле Зелић из Агенције за лекове о безбедности вакцина

Фото: Принтскрин РТС

- Вакцина је ефикасна, безбедна и можемо да видимо излаз - рекао је Зелић за РТС и истакао да међу преминулима нема оних који су два пута вакцинисани.

- Студије из САД, Израела, Уједињеног Краљевства то показују, показаће се и код нас да вакцине делују и дају ефекат и ово ће се завршити у једном тренутку. У Америци су рекли за 4. јул, ја бих рекао можда за наш највећи празник Видовдан, 28. јуна да можемо да нађемо неки коначан излаз из ове епидемије - додао је Зелић.

Када је реч о нежељеним реакцијама на вакцине, Зелић је навео да је до понедељка у подне забележено укупно 736 нежељених реакција на све вакцине, највише на "Синофарм" - 263.

- То све проверавамо. Када гледамо у односу на укупан број вакцинисаних, то је занемарљиво - нагласио је Зелић.

Он је навео да је било укупно пет тежих реакција, али да ниједна није захтевала дужу хоспитализацију.

Када је реч о борби против утицаја антиваксера и лажних вести, Зелић наводи да се АЛИМС протеклих неколико недеља бавио друштвеним мрежама како би биле демистификоване лажне информације.

- Морамо стално да будемо будни да бисмо реаговали на такве појаве. Активни смо и кроз едукације, морамо да причамо са људима, да им објаснимо, да их охрабримо, често је мало довољно да се кроз лични контакт добије информација - рекао је Зелић.

Он је истакао да је суштина да се оснажи поверење у институције.

Зелић је рекао да грађани могу да га позову на 011 3951 139 како би поразговарали са њим и добили све неопходне информације о студијама и састојцима вакцина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)