У СЛАВУ НЕСТАЛОГ ЈУНАКА СА КОШАРА: Херојство младог војника из Вреоца осликано на муралу у центру Лазаревца

Б. ПУЗОВИЋ

05. 04. 2021. у 16:00

У ЦЕНТРУ Лазаревца, у главној улици, код Рударске чесме, у току је осликавање великог мурала са ликом Саше Иванковића, који је као двадесетогодишњак, на редовном служењу војног рока, нестао у паклу битке на Кошарама, на Косову и Метохији, 16. априла 1999. године, за време НАТО бомбардовања.

У СЛАВУ НЕСТАЛОГ ЈУНАКА СА КОШАРА: Херојство младог војника из Вреоца осликано на муралу у центру Лазаревца

Фото приватна архива

На гробљу у Лазаревцу, сахрањен је празан ковчег младића из оближњих Вреоца, подигнут му је и надгробни споменик, а његови родитељи умрли су очекујући да ће се њихов јединац појавити на капији...

Мурал ће бити откривен и освештан 16. априла, на годишњицу Сашине погибије. Истог дана, на лазаревачком гробљу у Црним Међама, где почива његов ковчег, биће положени венци.

ПОЧАСТ Осликавање великог мурала са ликом Саше Иванковића у центру Лазаревца, Фото RTV GEM

Иванковић није морао да иде у војску, јер је био старатељ мајци Гордани и оцу Миломиру, који су били инвалиди. Ипак, није желео да ту могућност искористи, па је у војску је отишао крајем 1998. године.

УЛИЦА

ОДБОРНИЦИ Српске странке заветници Александар Димитријевић и Никола Стошић упутили су Скупштини општине Лазаревац иницијативу да једна улица у Месној заједници "Момчило Павловић" добије име Саше Иванковића, који је био тешко рањен у реjону Мајина gлава 16. априла 1999. године на Кошарама. Саша је, иначе, завршио средњу грађевинску школу у Београду, а планирао је да се после војске дошколује, запосли, заснује породицу.

После обуке у касарни у Ваљеву, прекомандован је у Београд, а кад је почело НАТО бомбардовање, његова јединица премештена је на Кошаре. После потписивања Кумановског споразума, његови најближи сазнали су да се Саша води као нестао у ратним дејствима.

После 10 година од нестанка, по закону, званично је проглашен умрлим.

Фото RTV GEM

- Саша који је херојски погинуо на Кошарама одавно је заслужио обележје у Лазаревцу - кажу аутори мурала, сликари Тамара Митровић и Владимир Петровић из овог познатог рударског града.

- Веома је значајно што се мурал налази управо на градском тргу, на ком се свакодневно сусрећу све генерације. Сећање на херојско дело и патриотски чин Саше Иванковића стално ће бити присутно и као подсетник свима на сва страдања која смо као нација доживели и да рата више не буде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)