ЗА ЛАЖНЕ ВЕСТИ КАЗНА ДО ТРИ ГОДИНЕ ЗАТВОРА! Хапшење Јоване Стојковић оправдано, тврди стручњак за високотехнолошки криминал

Танјуг

03. 04. 2021. у 13:52

СТРУЧЊАК за високотехнолошки криминал Саша Живановић изјавио је данас да је хапшење председнице покрета "Живим за Србију" лекарке Јоване Стојковић оправдано, а адвокат Зора Добричанин Никодиновић објашњава да особама које износе или преносе лажне вести и тиме изазивају панику или неред и ометају спровођење одлуке државних органа, прети казна од шест месеци до три године затвора.

ЗА ЛАЖНЕ ВЕСТИ КАЗНА ДО ТРИ ГОДИНЕ ЗАТВОРА! Хапшење Јоване Стојковић оправдано, тврди стручњак за високотехнолошки криминал

Фото: Танјуг/С.А.

Добричанинова је за ТВ Прва нагласила да је за изрицање овакве казне важно да се утврди да је заиста у питању лажна вест, а не давање другацијег мишљења, да је тај неко свестан да шири лажну вест и да то доводи до велике панике.

Она сматра да нису сви који прошире лажну вест злонамерни, већ да су неки уплашени због болести.

Архива

Зора Добричанин Никодиновић

"Људи из незнања и страха прошире вест јер сматрају да може користити. Мислим да су људи добронамерни, а не злонамерни, сви осим оних који ову болести користе за политику и политизацију", навела је Добричанинова.

Вирусолог Миланко Шеклер сматра да није тачна теорија да су људи добронамерни, а на питење да ли би вакцина требало да буде обавезна, каже да не би.

Фото: Принтскрин

Миланко Шеклер

"То би био контраефекат. Људи воле да контрирају. Сувише смо либерализовали све у животу, па и многе одлуке које можда не би требало да доносе неки који нису компетентни. Дошли смо у ситуацију да то не може - освојене слободе се тешко одузимају. Ми сада испаштамо због тога. Ми смо хтели демократско друштво, а онда смо претерали у слободама. Слобода јесте све до оног тренутка док не угрожаваш неког другог", рекао је Шеклер.

Стручњак за високотехнолошки криминал Саша Живановић оцењује да је хапшење Стојковићеве оправдано.

"Апсолутно подржавам иницијативу. Када се дешавају хапшења за изазивање панике, стварају се контроверзе", поручио је Живановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Dusan

03.04.2021. 19:32

Ko odlucuje sta je istina a sta je laz....jel to znaci ako imam misljenje razlicito od vecine da ja lazem i ako nekom to prenesem i uznemirim ga mogu da robijam 3 god.....kakva smo napredna civilizacija...sramota

Marija

11.05.2021. 16:55

Da je nesto ispitano imalo bi garanciju a posto je u fazi ispitivanja znaci da se posledice jos ne znaju. Tuga je koliko smo naivni i kako samo sudimo a da ni onu Boziju “strpljen spasen “ ne znamo. Mi smo na uraaaa i bez mozda i pre i posle vakcine!!