УПИС ПРВАКА У ШКОЛЕ: Ево како да закажете термин за пријаву вашег детета

Новости онлине

02. 04. 2021. у 21:03

УПИС деце која ће од јесени чинити најмлађу генерацију основаца у предстојећој школској 2021/22. години почео је и званично траје до краја маја, мада осмолетке и после тог рока, у случајевима када је то из оправданих разлога потребно, могу да организују тестирање и упис будућих првака у јуну, јулу и августу.

УПИС ПРВАКА У ШКОЛЕ: Ево како да закажете термин за пријаву вашег детета

Фото Н. Карлић

Основно образовање је обавезно, за све будуће прваке места има и мора бити, али је свака школа у обавези да прво упише децу која станују у њеном непосредном окружењу, односно малишане који јој територијално припадају.

Као и прошле године, и сада се термини за тестирање и упис заказују онлајн, захваљујући услузи е-управе. Када родитељ поднесе захтев на овом порталу нема потребе да у школу доноси папирне верзије извода из матичне књиге рођених, потврде о пребивалишту, уверења о похађању припремног предшколског програма или лекарског уверења за дете (осим ако је систематски преглед обављен у приватној здравственој установи). По службеној дужности у електронској форми прибављају се сви „папири” потребни за упис првака.

Први пут у школу на јесен крећу деца за која ће до првог септембра, односно до почетка наредне школске године, имати најмање шест и по, а највише седам и по година. То су девојчице и дечаци рођени од 1. марта 2014. до 28. фебруара 2015. године. Према евиденцији Републичког завода за статистику, 66.864 малишана стасала су за клупе првог разреда осмолетки.

Онлајн заказивање термина за тестирање и упис првака почело је прошле недеље (22. марта) и већ у првој седмици ту могућност искористило је скоро 10.000 родитеља будућих првака, а од јуче приликом доласка у школу у заказаном термину довољно је да доведу дете и код себе имају само личну карту. Уколико родитељ има додатна питања или недоумице у вези са заказивањем термина, могу се обратити контакт центру Министарства просвете, науке и технолошког развоја на број телефона: 011/73-505-57 од 8 до 15 часова.

– Електронским заказивањем уписна процедура много је олакшана за родитеље, али и за школе, а стижу уверавања да ће убудуће дословно све бити још једноставније у свега неколико кликова мишем рачунара када заживи јединствени информациони систем просвете. Родитељи су се одлично снашли јер реално нема ту никаквог специјалног посла. Треба да закажу термин онлајн, а проблема нема зато што је све јасно и детаљно објашњено и на порталу е-управе. Прва тестирања и уписивања обављена су јуче по плану. Иначе, имамо 118 пријављених ђака за први разред, што је већ довољно за четири одељења. Примили смо и доста молби да упишемо ученике који по мрежи школа нама територијално не припадају, али су родитељи захтеве благовремено поднели пре првог фебруара. Можда ћемо због велике навале морати да формирамо још једно, пето одељење, али је приоритет прво уписати децу која нашој школи на основу места пребивалишта и припадају – каже Данијела Ралетић, директорка крагујевачке Основне школе „21. октобар”.

Препорука је надлежних да родитељи који су поднели захтев за упис детета у школу којој територијално на припада стрпљиво сачекају одговор из осмолетке који ће стићи најкасније до краја овог месеца, а тек онда електронски закажу тестирање. Испитивање зрелости деце за полазак у школу посао је школских педагога и психолога. Изузетно, када је то у најбољем интересу детета, полазак у први разред може се одложити годину дана, и то на основу мишљења интерресорне комисије, које садржи доказе о потреби одлагања и предлог мера додатне образовне, здравствене или социјалне подршке детету у периоду до поласка у школу. Такође, малишани који су рођени од марта до августа 2015. године, то јест деца која ће до првог септембра ове године имати од шест до шест и по година, могу бити пријављена за проверу спремности за полазак у школу, уколико њихови родитељи желе да она постану прваци мало раније него што је редовним уписом предвиђено.

(АЛО.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)