ВАЖНА ВЕСТ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ: Укидају пенале и враћају разлику - решава се проблем више хиљада бивших радника предузећа у реструктурирању

Ј. Ж. С.

01. 04. 2021. у 09:47

СВИМ радницима предузећа у реструктурирању који су у пензију отишли пре доношења измена и допуна Закона о ПИО и користили социјални програм пет или две године до пензије најновијим изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању, обезбедиће се исплата разлике између износа остварене превремене старосне пензије и старосне пензије. Њихови чекови ће се убудуће исплаћивати у целости.

ВАЖНА ВЕСТ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ: Укидају пенале и враћају разлику - решава се проблем више хиљада бивших радника предузећа у реструктурирању

Удобан и пријатан живот за старије

На овај начин биће исправљена неправда према онима који су прихватили програм Владе за решавање вишка запослених у процесу рационализације, реструктурирања и припреме за приватизацију, али су због измена Закона из 2014. године, уместо старосне, добили превремену старосну пензију са трајним умањењем чека.

- Дугогодишњи проблем ових радника, сада пензионера биће решен и њима више неће бити обрачунавани пенали на пензију - кажу у Министарству рада. - Овим законом није предвиђено, међутим, укидање такозваних пенала за остале кориснике превремене, као ни промена услова за остваривање права на старосну пензију. То значи да право на старосну осигураници и даље остварују када наврше 65, односно жене у овој години, 63 године и два месеца живота и најмање 15 година стажа осигурања.

ЈАВНА РАСПРАВА

ПРЕДЛОЖЕНЕ измене и допуне Закона о ПИО су на јавној расправи до сутра, а заинтересовани су могли да доставе своје сугестије, примедбе и предлоге. Сви предлози биће размотрени након завршетка јавне расправе, а затим ће Нацрт закона бити достављен Влади на разматрање, а онда упућен у скупштинску процедуру.

Зоран Михајловић, секретар Већа Савеза самосталних синдиката Србије, наглашава да је проблем решен под притиском људи, који су трпели пенале због тога што су превремено отишли у пензију, а били су у фирмама у реструктурирању и узимали су опцију пет, односно две године до пензије, како би по обећању тадашње Владе отишли у старосну пензију.

- Влада им је тада била гарант да ће, када испуне услове, отићи у пензију, међутим, 2014. године је промењен закон - каже наш саговорник. - Тада су уведени фамозни пенали и ти људи су, нажалост, ушли у категорију пензионера којима се сада умањује пензија, некима чак до 20 одсто.

НЕМА ПРОМЕНА ЗА ВАНБРАЧНЕ ПАРТНЕРЕ

ПРЕДЛОЖЕНЕ одредбе не садрже промене у делу који се односи на ванбрачну заједницу и кориснике породичне пензије у погледу услова за стицање ових права. Најновије измене усмерене су само на прецизирања и техничко побољшање постојећих одредаба.

Он наглашава да је реч о људима који су имали мала примања, и којима би пензије иначе биле око 20.000 динара, они са казненим поенима спадају у категорију врло угрожених грађана.

- Њихови чекови су од 15.000 до 18.000, са тим износом данас не може да се живи. Таквих људи је сада 50.000 - објашњава Михајловић.

- Најновијим изменама биће дискриминисани људи који нису били у фирмама у реструктурирању, а којима су остале две године до пензије. То, такође, није у реду, мислим да сви који су до доношења закона, до 2014. године отишли у пензију по социјалном програму, имају право да им се пенали више не наплаћују.

Он наводи да је у питању око 3.000 људи, а да синдикат сматра да је овај закон накарадан и да се ти људи пљачкају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)