МИНИСТАРКА ВУЈОВИЋ: Већ следеће грејне сезоне чистији ваздух у Ваљеву

Танјуг

30. 03. 2021. у 14:02

МИНИСТАРКА заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас "Топлану Ваљево", која ће након грејне сезоне бити реконструисана, што ће Ваљевцима у великој мери смањити проблем аерозагађења, јер ће топлана уместо мазута користити еколошки прихватљивији гас.

МИНИСТАРКА ВУЈОВИЋ: Већ следеће грејне сезоне чистији ваздух у Ваљеву

Фото: З. Јовановић

Вујовић је истакла да ће ресорно министарство подржати овај пројекат са 80 милиона динара.

Кад се заврше сви радови укључујући и топловод, створиће се услови да се на градску топлану прикључе и Завод за јавно здравље, Национална служба за запошљавање и Историјски архив, али и мањи објекти у близини. Очекујем да ће већ у следећој грејној сезони, грађани Ваљева дисати осетно чистији ваздух, рекла је Вујовић.

Министарство ће, додала је, подржати и пројекте озелењавања у овом граду са четири милиона динара, наведено је у саопштењу.

- Одвојили смо значајна средства за смењење аерозагађења широм Србије, која смо локалним самоуправама ставили на располагање кроз конкурсе. Желим да похвалим градоначелника Гојковића и његов тим, који су једнаком брзо реаговали и припремили добре пројекте, на основу којих смо Ваљеву одобрили укупно 84 милиона динара - рекла је министарка.

Оно што је наш захтев ка свима који су добили средства, јесте да заврше радове до следеће грејне сезоне, казала је Вујовић.

Министарка је истакла да је у плану и дугурочно решавање проблема отпада у Ваљеву и у целом региону, што ће се реализовати изградњом регионалног центра за управљање отпадом Колубара-Каленић, пројектом вредним 26 милиона евра.

Планирано је да регионални центар третира отпад из 11 локалних самоуправа, а постоји могућност да се прикључи још четири. Тако решавамо проблем управљања отпадом за регион у којем живи више од пола милиона становника. А сав отпад ће бити третиран по европским стандардима. Мислим да грађани Ваљева треба да буду задовољни, јер су пред нама велики и важни еколошки пројекти за овај крај, поручила је Вујовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)