СПРЕМНИ ЗА РАТ И ПО СНЕГУ И МИНУСУ: Заједничка вежба припадника Војне академије и Оружаних снага Велике Британије (ФОТО)

Novosti online

15. 03. 2021. у 20:49

ПРИПАДНИКЕ Војне академије и Центра за зимско ратовање Оружаних снага Велике Британије, који на Копаонику реализују заједничку обуку у зимским условима у турно скијању, данас су обишли амбасадорка Велике Британије у Београду Шан МакЛеод, помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић, начелник Војне академије генерал-мајор др Бојан Зрнић и изасланик одбране Велике Британије у Београду пуковник Ник Илић.

СПРЕМНИ ЗА РАТ И ПО СНЕГУ И МИНУСУ: Заједничка вежба припадника Војне академије и Оружаних снага Велике Британије (ФОТО)

Фото: Министарство одбране

Начелник Војне академије генерал-мајор др Бојан Зрнић изразио је задовољство због присуства вежбовној активности, истичући као посебно значајно то што обе стране на тренингу уче једна од друге.

- Наш циљ је да унапредимо наставни план и програм у делу који се односи на обуку у зимским условима, како би кадети Војне академије добили врхунску обуку и припремили се за ову врсту ратовања. Током тренинга имаћемо прилику да видимо и део опреме с којом се до сада нисмо сусретали, на основу чега ћемо моћи да се потпуно опремимо и да наредних година унапредимо квалитет школовања на Војној академији, које се односи на зимске услове - истакао је генерал Зрнић, који је искористио прилику и да се посебно захвали амбасадорки Уједињеног Краљевства у Србији на помоћи да тренинг буде реализован.

Амбасадорка Шан МакЛеод рекла је да је веома задовољна што на Копаонику присуствује обуци у зимским условима.

- Реч је о билатералном тренингу у турно скијању и захвална сам Министарству одбране на прилици да будем данас ту - рекла је амбасадорка МакЛеод.

Пуковник Ник Илић изразио је задовољство превасходно јер је вежба одржана упркос тешким условима, "не само због корона вируса, већ и због захтевних временских услова".

- Надам се да је ова наша билатерална војна сарадња, коју реализујемо са припадницима Војне академије, само прва од многих ове године, а све ће зависити, наравно, од пандемије короне. Задовољство нам је што имамо прилику да разменимо искуства у обуци кад је реч о ратним условима зими, јер је то баш најтежи начин за обуку. Надам се да је ово само први корак, и да ће инструктори са Војне академије у будућности доћи у Велику Британију, или на неке друге обуке, можда у Норвешку. Први корак је увек најтежи, али ми је посебно драго што смо кренули ове тешке године - рекао је пуковник Ник Илић.

Током десетодневне обуке, која је део билатералне војне сарадње две земље, припадници две војске - петорица наставника са Војне академије, са катедри тактике, наоружања и војне опреме Копнене Војске и Центра за физичко васпитање и спорт, и тројица британских инструктора - уз планиране вежбовне активности размењују и искуства о поступцима кад је реч о ратовању зими.

Након презентације борбеног комплета зимске опреме коју користе британски инструктори, данашњи тренинг је настављен турно скијањем по теже приступачном терену Копаоника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)