ШЛОГ, ЕМБОЛИЈА, ИНФАРКТ: Докторка Миленковић открива тешке и трајне последице короне

Novosti online

15. 03. 2021. у 14:53

КАО последице вируса корона докторка Марија Миленковић, анестезиолог у Ургентном центру, наводи емболију плућа, тромбозу, која изазива шлог и инфаркт.

ШЛОГ, ЕМБОЛИЈА, ИНФАРКТ: Докторка Миленковић открива тешке и трајне последице короне

Фото: Д. Миловановић

Многима остају фиброзе на плућима, што је оштећење ткива плућа у виду ожиљака који смањују капацитет и пацијенти и после прележане короне завршавају на респиратору. Такође, због пада имунитета услед ковида 19 долази и до нових инфекција, неретко бактеријских, и све се још више компликује.

Немали је број и компликација на другим органима - јетри, бубрезима, срцу, честа су срчана попуштања.

На питање како препознати компликације, докторка наводи отежано дисање, лупање срца, недостатак даха, немогућност кретања, изразиту слабост у мишићима, вртоглавицу, бол у глави - све су то знаци који нам указују да нешто није у реду и уопште се не смеју занемаривати. И овде, као и код короне, кључ је у раном јављању лекару.

Додаје да те последице погађају и старе и младе и да корона не бира и да се не зна код људи којих година ће да остави последице.

- Страшно је што много оставља последице на радно способно становништво - наводи Миленковићева.

Рекла је да су хронични болесници доста трпели у претходном периоду - нису могли да оду на преглед, па сада имамо акутизацију хроничних болесника. Повећан је број пацијената који се у УЦ јављају због инфаркта, можданог удара и свих погоршања хроничних болести, што такође захтева посебну бригу и пажњу.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)