ПРЕМИНУО ЧУВЕНИ РУСКИ ДОБРОВОЉАЦ: Алберт се у првим редовима борио у рату на Космету, изгубио битку у болници у Батајници

Novosti online

14. 03. 2021. у 11:45

РУС Алберт Ахсарбекович Андијев, пореклом из Јужне Осетије, који је 1999. прешао хиљаде километара да би помогао Србима у борбама на Космету, преминуо је у болници у Батајници. Он је био заражен вирусом корона.

ПРЕМИНУО ЧУВЕНИ РУСКИ ДОБРОВОЉАЦ: Алберт се у првим редовима борио у рату на Космету, изгубио битку у болници у Батајници

Фото: Принтсцреен

Он, који је у биткама изгубио једно око, био рањен у руку, а на ратишту стекао славу, није успео да се избори са вирусом. После седам дана проведених у болници преминуо је.

У борбама на Косову, руски добровољац је изгубио десно око и одлучио је да после свега остане у Србији, оженио се и добио сина Лазара.

- Рекао сам свом сину: сине мој, твоја судбина ће бити тешка, никада нећеш смети да волиш Русију више од Србије и нећеш смети да волиш Србију више него Русију, мораћеш их волети подједнако - рекао је на 20. годишњицу бомбардовања Андијев у Крагујевцу.

По доласку на Косово Алберт Ахсарбекович Андијев распоређен је као снајпериста у 549. моторизовану бригаду која је бранила саму државну границу према Албанији и Македонији у дужини од 150 километара.

У рату је изгубио око, рањен је у руку и ратни је војни инвалид 100 одсто.

Његови пријатељи и поштоваоци опраштају се од човека у ком су видели само чисту душу и херојску снагу.

- Хвала ти за све што си урадио за српски народ, хвала ти што си бранио нашу земљу, хвала ти сто си био део насег народа - написао је један од пријатеља.

- Не могу да верујем, нека ти је лака земља, јуначе, вратио си се на Космет и ушао у легенду - један је од коментара.

Емотивни коментари, туга и неверица, само се нижу у порукама...

- Слава ти, јуначе! Слава ти и хвала! Задужио си нашу отаџбину! Захвална ти је наша родна груда крвљу натопљена кам и потомци наши! Вјечнаја памјат!

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)

Novosađanin

14.03.2021. 12:09

Вечна Ти Слава, косметски витеже из братске Русије! Теби, који си део себе оставио на нашој Светој земљи, дугује цело Српство вечно памћење имена и дела твојег, јер то је најмање што можемо! Вечна Слава, господине Андијеве, српски витеже од Космета из братске Русије!

Andrija

17.03.2021. 18:34

Вечна ти слава мој ратни друже са Паштрика, а ови што му нису дали за живота држављанство Р Србије поручујем не мој те да се цимате више. Наш брат Алберт је са нашом браћом у строју на вечној стражи