СТИЖЕ СНЕГ, ПОЗНАТО И КАДА: Метеоролог Ђорђе Ђурић најавио Бабу Марту и прве пролећне пљускове са грмљавином, а за викенд следи велики обрт

Novosti online

08. 03. 2021. у 14:42

НАРЕДНИХ дана Баба Марта, понегде и снег. За викенд око 15°Ц, објавио је на Фејсбуку метеоролог Ђорђе Ђурић.

СТИЖЕ СНЕГ, ПОЗНАТО И КАДА: Метеоролог Ђорђе Ђурић најавио Бабу Марту и прве пролећне пљускове са грмљавином, а за викенд следи велики обрт

Фото: Д. Балшић/Фацебоок/Марко Чубрило

- Србија је и јутрос била у ''минусу''. Минимална јутарња температура кретала се од -9 до -3°Ц, у Београду -2°Ц. Копаоник је мерио -11°Ц, а Сјеница -12°Ц. Веома ниске температуре у ноћним и јутарњим часовима забележене су и у недељу ујутро и имале су сличне вредности као и јутрос, а на Коапонику се спустила на -15°Ц. Веома ниске јутарње и ноћне температуре могу веома неповољно да делују по пољопривредне и ратарске културе и да изазову катастрофалне последице, наричито по процветало воће, па се препоручује адекватна заштита. Мразеви на подручју Србије очекују се све до петка.

Након ведрог и веома хладног јутра, у долинама и котлинама са маглом, понедељак ће Србији донети током дана сунчано и топлије време. Макисмална температура биће од 10 до 14°Ц, у Београду до 12°Ц. Крајем дана и током вечери на југу Србије наоблачење са слабом кишом, на планинама са слабим снегом.

У уторак на северу Србије променљиво облачно и суво. У осталим пределима облачно, на југу са кишом, на планинама са снегом. У току вечери и ноћи ово наоблачење са кишом, на планинама са снегом прошириће се и на остале пределе Србије, изузев на Војводину где ће остати суво. У току ноћи киша ће и у нижим пределима прећи у суснежицу и снег. Дуваће слаб до умерен североисточни ветар. Минимална температура од -4°Ц на северу до 2°Ц на југу, у Београду -1°Ц, максимална дневна од 5°Ц на југу до 9°Ц на северу Србије, у Београду до 7°Ц.

У среду на северу Србије променљиво облачно и суво. У осталим пределима биће облачно и веома хладно са кишим, суснежицом и снегом, уз повећање снежног покривача у брдско-планинским пределима, а мањи снежни покривач формирао би се понегде и у нижим пределима јужне и централне Србије. Суснежица и снег очекују се и у Београду у јутарњим часовима. У нижим пределима Србије не очекују се значакније формирање снежног покривача, а уколико дође до формирања, током дана ће се брзо топити. Највише снега биће на југу Србије, где би пало 10 до 20 цм снега. Максимална температура од 1°Ц на југу до 9°Ц на северу Србије, у Београду до 7°Ц. Крајем дана и током вечери разевдравање. У четвртак претежно сунчано или умерено облачно. Ујутро се мраз очекује у већини предела. Максимална температура током дана биће од 6 до 12°Ц, у Београду до 11°Ц. У петак умерено облачно. На северу јаче наоблачење, крајем дана са кишом. За викенд топлије, али променљиво облачно, понегде са кишом, а биће услова и за локалне пљускове са грмљавином. Максимална температура од 13 до 17°Ц., у Београду око 15°Ц.

Дакле, током уторка и среде преко јужних предела Италије и јужног дела Јадрана премештаће се плитак циклон, који ће се премештати даље на исток, док се са севера и североистока очекује утицај снажног антициклона. Овај циклон донеће обилније падавине јужним и југозападним пределима Балкана, тако да се обилна киша и снег очекују у Грчкој, Северној Македонији, у Албанији и у Црној Гори, а овај облачни систем са падавинама са југа захватиће и већи део Србије, изузев крајни север Србије, тј. Војводину. Иначе, овај циклон повући ће и веома хладну ваздушну масу са североистока даље прена југу преко нашег подручја. За викенд ће Србија и наше подручје бити под утицајем снажног циклона са севера и северозапада струјање, па ће југозападно висинско струјање донети и осетно топлију ваздушну масу са Медиетрана, али и више облака, па ће понегде бити кише, па и првих пролећних пљускова са грмљавином - написао је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)