СВЕ МЕРЕ КРИЗНОГ ШТАБА: Доктор Кон изнео детаљан план који важи за викенд

Novosti online

05. 03. 2021. у 16:50

- На данашној седници одлучено је да скијалиштима током викенда неће радити практично ништа што је повезано са кафићима, као ни продавнице. Што се тиче Србије све ће радити до 12 сати, а после 12 сати ће радити само продавнице хране, лекова и горива до понедељка до 6 сати ујутру. Од понедељка средње школе прелазе на онлајн наставу - рекао је др Кон након седнице Кризног штаба.

СВЕ МЕРЕ КРИЗНОГ ШТАБА: Доктор Кон изнео детаљан план који важи за викенд

Фото: Танјуг

- Дуготрајно затварање тешко да је опција за Србију, али је немогуће не реаговати на овакво повећање врисуса - рекао је др Кон најавивши нову седницу Кризног штаба за уторак.

Др Кон је појаснио и да ће пијаце моћи да раде и даље, као и позоришта до 20х, док ће спортске приредбе које су већ заказане моћи да се одрже, али без публике.

Позив на вакцинацију

Говоривши о вакцинацији, др Кон је рекао да ће у наредном периоду бити позива грађанима да се вакцинишу.

- Нема разлога да било шта заустави вакцинацију. Вакцинација је најделотворнија мера за сада, делотворнија од затварања. Позивам све да се пријаве за вакцинација. Имунитет који се добија вакцином је већи вероватно и дуготрајнији него онај после прележане болести.

-Није опција дуготрајно затварање, али је немогуће не реаговати на овакво повећање активности вируса. Ово решење целог Кризног штаба - рекао је Кон одговарајући на питања новинара.

На питање о току вакцинације и ревакцини, Кон каже да су сви на истом задатку.

- Грађани који су се вакцинисали повећавају меру имунитета - казао је.

- Морамо да размишљамо о свему. Што се одговорнисти тиче, ја имам став. То нема никакве везе као се ја носим са тим. Мора да буде јасно да се у оваквој ситуацији спрече контакти. Људи мора да схвате да је велика енергија уложена да се смањи заражавање, и велика енергија да се конторлишу људи који не поштују мере – казао је др Кон, додајући да неки у земљи не желе да се придржавају мера које Кризни штаб пероручује.

- Мора да се схвати да смо сви на истој страни у борби и да је наш непријатељ вирус – додао је.

Каже да ће позоришта моћи да раде до 21 сат, а утакмице ће, каже Кон, се одржавати без публике.

- До уторка када будемо имали нове резултате видећемо - казао је, додајући да верује да ова два дана могу да имају одређени ефекат на даљу статискику и број новозаражених короном.

- Ми смо ово прихватили као неку црвену линију у овом тренутку, наставићемо да се боримо и дадље да што мање буде контаката - каже Кон.

Каже да је, по њему, најбоље било затварање и вакцинација.

- Морамо да схватимо да постоје и друга мишљења и то све мора да сагледамо – казао је Кон.

Подсетимо, на претходној седници, медицински део Штаба заложио се за потпуно закључавање, бар на седам до 10 дана, а тада је остављено да коначна одлука буде донета за неколико дана.За претходни викенд, важиле су мере које су подразумевале да угоститељски објекти и тржни центри раде до 14 сати.

На питање да ли ће се све решити мерама које су донесене за два дана, др Кон је одгворио:

- Мислим али неће бити довољно. Морамо јасно да покажемо да нећемо потпуно природан процес да се одиграва, ми све ово прихватамо као црвену линију и настављамо да се боримо да што мање буде контаката и заражавања. 

- Вакцине су наше оружје. Ми то оружје имамо у рукама, и морамо га умети користити - додао је епидемиолог др Предраг Кон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)