ПОСЛЕ 14 САТИ САМО У МАРКЕТ: Строже мере Кризног штаба на снази до краја викенда, у понедељак нова седница

В. Ц. С. - И. К.

27. 02. 2021. у 06:30

ПОСЛЕ 14 САТИ САМО У МАРКЕТ: Строже мере Кризног штаба на снази до краја викенда, у понедељак нова седница

Фото И. Маринковић

СВИ кафићи, ресторани, тржни центри, кладионице и теретане биће данас и сутра затворени после 14 часова!

Ово је, због све теже епидемиолошке ситуације, јуче одлучио Кризни штаб.

После овог времена биће могућа само достава хране и пића, а забрањена је и шалтерска продаја.

У ски-центрима служиће се само у баштама, а на стазама ће шалтер-услуга бити могућа до 14 сати, док ће достава радити 24 сата. Хотели ће од шест до 14 сати моћи да служе храну и пиће свима, а од 14 до 22 сата само гостима који у њима имају уплаћену услугу.

Тржни центри, теретане, спортски балони, кладионице, коцкарнице, играонице и радње непрехрамбене робе такође ће радити током викенда само до 14 сати. После те сатнице у спортске објекте моћи ће да уђу само учесници унапред пријављених догађаја.

Услужне делатности, попут фризера и козметичара, радиће до 20 сати, а прехрамбене продавнице, апотеке, ординације, лабораторије, бензинске пумпе и позоришта у оквиру свог уобичајеног радног времена.

ФАЈРОНТ Након затварања нема ни шалтерске продаје, Фото И. Маринковић

Оваква одлука донета је јер је ковид-статистика забрињавајућа. Министарка Дарија Кисић Тепавчевић, која је и чланица Кризног штаба, рекла је јуче да нема ниједног дела Србије у ком нису регистровани новозаражени короном, као и да је више од 60 одсто инфицираних старо је између 20 и 60 година, а осам одсто између 10 и 20. Иако је јуче забележен пад броја новозаражених за 249 - укупно 3.339 од 14.128 тестираних, сви остали параметри су погоршани. На респираторима је 159 пацијената, у ковид-болницама 3.876 оболелих, а преминуло је 16 људи.

Према речима др Кисић Тепавчевић, највише оболелих смештено је у ковид-болници у Батајници - 425, затим у "Штарк арени" - 226, па КБЦ Земун 280, КБЦ "Драгиша Мишовић" - 168, од чега 14 деце и осам мајки, КЦ Војводине - 126, КЦ Ниш - 110, КЦ Крагујевац - 170, Врање 144...

Фото В. Н.

У "Арени", где нису најтежи случајеви, сада чак 90 одсто пацијената је на кисеонику. Координатор те болнице, потпуковник Предраг Богдановић, рекао је јуче да примају између 40 и 50 нових пацијената дневно. Навео је да се у "Арену" примају пацијенти са тежом клиничком сликом који имају озбиљне компликације инфекције - најмлађи има 23, а најстарији 89 година.

- Наши пацијенти већ сада, њих 90 одсто, захтевају континуирану кисеоничну терапију, тако да резерве кисеоника које смо раније трошили са већим бројем болесника за седам дана, сада потрошимо са мањим бројем болесника за три дана - рекао је Богдановић.

Највише новозаражених је поново у Београду, готово трећина, 1.003, а следе Ниш са 194, Нови Сад са 139, Краљево са 104, Крагујевац 101, Врање 94... Лекари упозоравају на опрез, а очекује се да ће рестриктивне мере дати добре резултате.

НАШИ ХЕРОЈИ

ВЛАДА Србије и Министарство здравља покренули су програм подршке свима који раде или волонтирају у ковид-систему. Персонализоване картице "наш херој" омогућиће право првенства и остваривање попуста приликом плаћања робе и услуга. Више од 40 компанија партнери су држави у овом програму и код њих ће бити могуће остварити попуст. Картице ће бити орочене током трајања пандемије и важиће на целој територији Србије, без обзира на пребивалиште корисника.

Према речима др Кисић Тепавчевић и др Мијомира Пелемиша, Кризни штаб ниједног тренутка није размишљао ни о полицијском часу, ни о затварању земље. Они су најавили ригорозне контроле у наредна два дана и нову седницу Штаба за понедељак.

Према речима др Пелемиша тренутно нема добре евиденције заражености деце. Нарочито брине, како каже, то што нековид пацијенти имају проблеме. Многе болнице које су тек изашле из ковид-система мораће у њега да се врате.

- Не брине ме колико је људи дневно заражено, већ колико умире и колико се налази на интензивној нези - каже др Пелемиш.

- У четвртак ноћ, на Инфективној клиници, прегледано је више од 90 пацијената, више од 70 је примљено. Трећина су тешки болесници. Не рачунајући Батајницу и "Арену", све друге здравствене установе које збрињавају ове болеснике су попуњене. Тренутно је 605 здравствених радника заражено, 16 њих је хоспитализовано. Велики број лекара који раде у ковид-систему нису користили годишњи одмор, многи нису у стању више ни физички ни психички да издрже тај темпо. Зато је неопходно да грађани поштују мере, да бисмо смањили притисак на здравствене раднике.

ВУЧИЋ: ОДЛУКА НА ЗАХТЕВ ЛЕКАРА

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић оценио је да су строже мере донете на захтев лекара. Истакао је да се у Србији, за разлику од осталих европских и светских земаља, упркос пандемији живи нормално и без закључавања, као и да је наша земља увек правила баланс између заштите здравља људи и рада привреде. Рекао је да је одлука о краћем радном времену рационална, а да држава жури са вакцинацијом, да би привреда наставила нормално да ради.

Према речима др Богдановића, у "Арени" последњих дана имају новозаражене који су примили прву дозу вакцине. Он објашњава да је разлог то што се нису поштовале прописане мере и савети лекара. Када је о вакцинацији реч, Србија је јуче премашила пола милиона ревакцинисаних. Укупно је дато нешто мање од 1,4 милиона доза вакцина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)