НАТО ДИГАО ХЕЛИКОПТЕРЕ ИЗНАД КОСМЕТА: Полетели са Слатине, надлетали Бондстил

Novosti online

25. 02. 2021. у 21:57

НАТО ДИГАО ХЕЛИКОПТЕРЕ ИЗНАД КОСМЕТА: Полетели са Слатине, надлетали Бондстил

Припадници КФОР / Фото Косово онлајн

МИСИЈА Кфор спровела је на Косову и Метохији летачку обуку у којој је учествовало шест хеликоптера из контингената Хрватске, Швајцарске и Сједињених Америчких Држава, саопштено је из прес службе Кфора у Приштини.

Како се наводи у саопштењу, вежба је била усредсређена на стандардизацију процедура планирања и извршења мисије, летачким вежбама и комуникацији.

- Полетање је извршено са војног аеродрома Слатина, а након тога је извршено надлетање базе Бондстил, Призрена, Пећи, аеродрома Слатина и Приштине, а слетање је обављено у Главном Штабу Кфор. Вежба има за циљ да остане снажна војна сила која је спремна да делује  против било којих претњи и да одржава своје капацитете за извођење хитних медицинских летова за евакуацију у сваком тренутку - истиче се у саопштењу.

Из мисије додају је вежба показала спремност Кфора да гарантује безбедно и сигурно окружење, и да на ефикасан начин реагује у складу са Резолуцијом СБ УН 1244.

- Мисија Кфор коју предводи НАТО је мултинационални контигент који чини 27 чланица и партнерских земаља. Стална обука и вежбе су неопходне да би се осигурало да сви контингенти делују на стандардизован начин, обезбеђујући способност Кфор да одговори у складу са Резолуцијом 1244 Савета Безбедности Уједињених Нација, на све изазове за безбедно и сигурно окружење и слободу кретања на брз и ефикасан начин, било путем ваздуха или копном - каже се у саопштењу.

(Косово онлајн)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)