"НЕЋЕ БЕОГРАД ДА ИСПАШТА ЗАТО ШТО СЕ НА КОПАОНИКУ КРШЕ МЕРЕ" Горан Весић се огласио пред сутрашњу седницу кризног штаба

Novosti online

25. 02. 2021. у 10:26

СТАВ Града Београда је да се противи скраћењу радног времена јер не видимо ни медицинске ни економске разлоге да се таква одлука донесе, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић гостујући на ТВ Пинк.

НЕЋЕ БЕОГРАД ДА ИСПАШТА ЗАТО ШТО СЕ НА КОПАОНИКУ КРШЕ МЕРЕ Горан Весић се огласио пред сутрашњу седницу кризног штаба

Фото Танјуг

– Суштина није у томе колико ће трајати радно време, већ колико ће ресторани поштовати епидемиолошке мере. Уколико се скрати радно време, онда ће се већи број људи налазити у затвореном простору и имаће већу могућност да се заразе. Зато ћемо инсистирати на томе да се више поштују постојеће мере, а то је и одлука Кризног штаба од јуче. Поготово је то важно у тржним центрима, где је неопходно да људи носе маске због централне климе – истакао је Весић.

Он је подсетио да у сектору услуга у Београду ради 40.000 људи, а уколико би се радно време скратило за два сата, они би изгубили једну смену, те бисмо у том случају имали 10 до 15 хиљада људи без посла.

– Свако ко предлаже такву меру треба да обезбеди плате за те људе јер у питању су читаве породице које остају без примања. Зато свака мера мора да буде усклађена са економијом. Јавна је тајна да су новозаражени већином они који су били у планинским центрима, а то ће вам потврдити сваки доктор у дому здравља. На планинама кафићи раде до пет ујутру, значи не ради се о угоститељским објектима у Београду. Решавамо тај проблем тако што подносимо кривичне пријаве. Не могу ресторани и кафићи у Београду испаштати и плаћати цех за оно што се ради на планинама ван хотелских објеката – навео је Весић.

Он је додао да свако скраћивање радног времена значи више приватних журки јер живот не можете да зауставите.

– Поштовање мера у кафићима и ресторанима можемо да контролишемо, за разлику од окупљања по становима у које не можете да уђете и спречите људе да се окупљају. Београд се залаже за веће поштовање постојећих мера и кажњавање оних који их не поштују. Из тог разлога смо против скраћивања радног времена јер сматрамо да је боље контролисати ситуацију на терену у кафићима и ресторанима него пустити да се људи у већем броју окупљају у приватним кућама – истакао је Весић.

Он је додао да је све мање угоститељских објеката у којима се одржавају журке, јер се организатори кривично кажњавају, а све је више таквих случајева у приватним кућама, те додао да се на сваку пријаву одмах реагује.

– Упутио сам молбу угоститељима да поштују мере јер ће ми тада бити лакше да се на седници Кризног штаба борим за интересе београдске привреде. Ми смо скоро једина земља у Европи у којој се и ради и чува јавно здравље – навео је заменик градоначелника.

Подсетио је да је у Београду до сада вакцинисано око 260.000, а ревакцинисано око 150.000 људи, само на Београдском сајму је вакцинисано 120.000, а ревкцинисано око 50.000 грађана.

– Вакцинација није само питање медицине, већ економије и организације, али и спољнополитичког угледа наше земље захваљујући председнику Вучићу. Наши грађани могу да бирају четири вакцине и да добију вакцину коју желе. Србија није пропустила прилику ни да купи било који медикамент којим може да заштити њене грађане. Зато треба да мислимо и о економији, јер она ствара новац којим се купују вакцине и лекови – истакао је Весић.

Он је подсетио да је Град Београд организовао 17 кол-центара на територији сваке градске општине.

– Имамо око 350.000 грађана старијих од 65 година и до сада смо телефоном позвали њих око 126 хиљада, разговарали са њима и питали их да ли им је потребна помоћ. Више од 45.000 њих смо пријавили за вакцинацију, а више од 6.000 превезли до пункта за вакцинацију. Политика коју заступамо подразумева да свако ко жели да се вакцинише не сме да остане без вакцине, посебно у приградским општинама – истакао је Весић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)