КАД ЈЕ ПРАВО ВРЕМЕ ЗА КОНТРОЛУ АНТИТЕЛА? После кинеске вакцине треба мало сачекати

Novosti online

24. 02. 2021. у 10:04

Више од 1,3 милиона грађана Србије примило је прву дозу вакцине против вируса корона, а скоро пола милиона обе дозе цепива.

КАД ЈЕ ПРАВО ВРЕМЕ ЗА КОНТРОЛУ АНТИТЕЛА? После кинеске вакцине треба мало сачекати

Фото: Depositphotos

Многи желе да провере ниво антитела и сазнају како је њихов организам одреаговао на вакцину.

Проф. др Тања Јовановић, вирусолог и продекан за наставу Медицинског факултета Универзитета у Београду подсетила је да су вакцине које су доступне у Србији прављене на различитим платформама.

- „Фајзер“ и „Спутњик Ве“ вакцине стимулишу и синтезу антитела и активирају неке ћелије имунског система које су значајне у снажној продукцији антитела – каже проф. Јовановић.

- Антитела после примања таквих вакцина можемо да тражимо после две до три недеље после добијања друге дозе вакцина.

Велико интересовање грађани Србије показали су и за вакцину кинеског произвођача „Синофарм“. На друштвеним мрежама многи су делили резултате теста на антитела после добијања овог цепива, а бројеви су се кретали и до 866, што представља изузетно висок ниво заштите.

- Кинеска вакцина садржи инактивисани вирус и тај вирус стимулише, пре свега, продукцију антитела, а мање стимулише ћелијски имунски одговор. За продукцију заштитног нивоа антитела потребан је неки дужи временски период, тако да препоручујем да се провере антитела четири до шест недеља после друге дозе – каже проф. Јовановић.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)