ДИРЕКТОРКА ТОРЛАКА ОБЈАСНИЛА ЗНАЧАЈ ПРОИЗВОДЊЕ РУСКЕ ВАКЦИНЕ У СРБИЈИ: Континуитет имунизације никада не би био доведен у питање

Танјуг

21. 02. 2021. у 18:28

ПРОИЗВОДЊА руске вакцине Спутњик В на Институту "Торлак" значила би да је та вакцина у сваком тренутку грађанима на располагању, континуитет имунизације никада не би био доведен у питање и они би били превентивно заштићени од појаве ове болести, каже дирексторка Института "Торлак" Вера Стоиљковић.

ДИРЕКТОРКА ТОРЛАКА ОБЈАСНИЛА ЗНАЧАЈ ПРОИЗВОДЊЕ РУСКЕ ВАКЦИНЕ У СРБИЈИ: Континуитет имунизације никада не би био доведен у питање

Фото Н. Скендерија

Стоиљковић је за РТС рекла да би производња вакцина омогућила здравију популацију.

- Што се лекара тиче, њима би такође превентивом односно вакцинисањем становништва посао био знатно олакшан, дошли би до тога да су много мањи напори, много лакше клиничке слике, што би за државу све заједно значило здравију и успешнију популацију- објаснила је директорка Института "Торлак".

Она је додала да је делегација руских стручњака одобрила да на Институту "Торлак" почне прва фаза производње руске вакцине против корона вируса Спутњик В.

- Прва фаза обухвата производњу финалног глота и финалног производа, што практично значи пуњење и паковање вакцине. То значи да ће се тај део производног процеса одигравати на Институту ''Торлак''. Којом брзином ћемо ићи зависи од времена које је потребно да се производни погони ускладе са производњом нове вакцине- објашњава Стоиљковић.

На питање шта нам је све потребно за другу фазу производње која подразумева целокупан процес производње, каже да се још о томе није разговарало.

- За другу фазу потребно је да пре свега започнемо разговоре у вези с тим, ми о томе још нисмо причали то је практично поцетак производње ове вакцине. Да би до тога дошло морамо да преузмемо технологију, морамо да направимо нове погоне, да их обезбедимо са опремом и системима и одговарајуће обученим кадром- поручила је директорка Института "Торлак".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Drrrrr

21.02.2021. 20:19

Ovo je poslednja njena izjava na mestu direktorke. Torlak je vlasnistvo zapada, Torlak je vlasnistvo nekijh tamo. Predali smo im ga. Niko nam nikada nije objasnio zasto je to uradjeno. A morace da nam objasne jer jer je Torlak gradio godinama Srpski narod. Mislim da ce Tadic Zivkovic Djilas Pajtic i ostali kopati po kontejnerima posle te presude. Torlak ce ih dovesti do kontejnera. Njihov stav prema Torlaku je zlocin protiv Srpskog naroda.