НА САЈМУ ДАНАС ВАКЦИНАЦИЈА ТАКСИСТА: Весић - "Приоритетно вакцинисање јер су у контакту с великим бројем људи, а дистанца је немогућа"

Novosti online

20. 02. 2021. у 12:40

НА САЈМУ ДАНАС ВАКЦИНАЦИЈА ТАКСИСТА: Весић - Приоритетно вакцинисање јер су у контакту с великим бројем људи, а дистанца је немогућа

Фото: Беоинфо

ДАНАС је вакцинисано првих 250 београдских таксиста. То су људи који су део овог града и јавног превоза и који пуно раде како би грађани могли нормално да функционишу. Услови рада таксиста су такви да у возилима није могуће обезбедити неопходну физичку дистанцу, а томе би требало додати и велики број муштерија, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић на Београдском сајму, где је данас започета вакцинација београдских таксиста.

Весић је рекао да због свега наведеног таксисти спадају у угрожене категорије становништва и било је важно да за њих такође буду обезбеђене вакцине.

– Секретаријат за јавни превоз Града Београда је послао око 4.300 позива таксистима и данас се првих 250 вакцинисало, а процес имунизације биће настављен и током наредних дана. Алепујем на све таксисте који се до сада нису пријавили да то учине преко Секретаријата за јавни превоз како бисмо успели да их заштитимо. Током следеће недеље биће обезбеђене вакцине за запослене у трговинским ланцима, које су махом жене и које су такође „на удару“ јер су у контакту са великим бројем људи, а такође није могуће обебзбедити адекватну дистанцу која је неопходна да би сачувале здравље – рекао је Весић.

Према његовим речима, до сада је на Београдском сајму вакцинисано преко 100.000 људи, а како је рекао, велику захвалност дугујемо доктору Зорану Бекићу који је сјајно организовао овај посао.

– Да није њега и његових људи тешко бисмо успели да урадимо све што смо постигли по питању вакцинације. Укупно је у Београду до сада вакцинисано преко 250.000 људи, а председник Вучић је јуче потврдио да је у Србији вакцинисано преко 740.000 грађана, док је ревакцинисано скоро 420.000. Вакцина има довољно захваљујући активностима председника и Владе Републике Србије, који су обезбедили довољан број и можемо да наставимо имунизацију овим темпом. Вакцина више није само средство здравствене, већ и економске заштите јер ће сви они који су вакцинисани моћи брже да се врате нормалним радним активностима.  То се најбоље види на примеру таксиста, јер ће таксиста који се вакцинисао сигурно моћи да се врати нормалном обављању посла, а неће имати ни паузу због евентуалног заражавања вирусом. Због тога је вакцинација важна јер ћемо се као држава брже економски опоравити и обезбедити бољи стандард нашим грађанима, што је најважнија ствар у политици. Веома сам срећан што смо земља која има мање-више највећи број вакцина на располагању, а не би требало заборавити ни чињеницу да грађани Србије могу да бирају између четири вакцине. Данас на Београдском сајму грађани примају три различите вакцине, а то је велики додатни посао за лекаре и медицинско особље које овде води процес имунизације. Сваки грађанин добија вакцину за коју се пријавио – потврдио је Весић.

Заменик градоначелника је истакао да ће данас ће на Сајму бити вакцинисано око 5.200 људи, док је јуче тај број био већи од 6.600.

– У Хали 3 се ради ревакцинација, док се у другој хали ради вакцинација и ревакцинација. Заиста не знам да постоји земља у свету у којој је могуће бирати вакцине „као у самопослузи“ и због тога би требало да будемо поносни што живимо у Србији, која је много боље организована по овом питању од других, много богатијих земаља. Можемо себи да дозволимо да поред најстаријих суграђана, старијих од 65 и 75 година, вакцинишемо и хроничне болеснике, таксисте, новинаре, запослене у култури, суграђанке које раде на касама у супермаркетима, геронтодомаћице, односно све људе који су изложенији вирусу него што је уобичајено. У градским службама је до сада вакцинисано преко 6.500 људи, од 14.000 колико је пријављено. У питању су људи који раде у ЈКП „Београдски водовод и канализација“, ЈКП „Градска чистоћа“ Комуналној милицији, центрима за социјални рад....Ти људи су свакодневно у контакту са грађанима и њиховом вакцинацијом обезбеђујемо нормално функционисање система – поручио је Весић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)