"ГУБИМО ЉУДЕ, ТО НЕ СМЕМО: Др Гојковић најавио драстичније мере ако се епидемиолошка ситуација не поправи

Новости онлине

19. 02. 2021. у 15:40

ДОЋИ ћемо у ситуацију, ако овако наставимо, да ћемо морати да идемо у неке драстичније мере. Морамо сви да будемо максимално одговорни. Губимо људе, то не смемо - нагласио је др Зоран Гојковић након седнице Кризног штаба за борбу против вируса корона.

ГУБИМО ЉУДЕ, ТО НЕ СМЕМО: Др Гојковић најавио драстичније мере ако се епидемиолошка ситуација не поправи

Фото: Танјуг/Влада Србије

- Иде нови викенд, инспекције ће бити на терену - нагласио је.

- Сведоци смо да је било доста непријатних слика током празничних дана, све инспекције Министарства здравља и осталих су на терену. У само четири празнична дана извршен је 1.581 надзор у централној Србији, уочено доста кршења мера у великим градовима као и зимским центрима - Дивичибаре, Златибор и Копаоник - рекао је Гојковић и додао да је написано пуно мандатних казни.

- Од почетка смо причали да нећемо као поједине земље да примењујемо тешке репресивне мере. Желимо да сви схвате да је ово битка свих нас, да сви морамо бити максимално одговорни. Да имамо одговорност према властитим животима, али и држави, лечењу оболелих. Губимо људе, а то не сме да се дешава. Морамо наћи начин да се придржавамо мера. Мислим да смо претходних недеља направили баланс. У целој Европи људи су у најстрожем карантину месецима, на снази је полицијски час, док се у Србији успело да се то избегне. На жалост, ако услед понашања неодговорних можемо ући у нежељени колосек.

Он је истакао да је донета одлука да се вакцинисаним станарима домова за старе омогуће посете, као и њихов излазак из домова.

- Велики проблем након свега овога, не само за старије људе, је проблем менталног здравља. Сви желимо што пре да се вратимо у нормалне токове. Кризни штаб је донео одлуку да се, у установама где је то могуће, да се пацијентима који су вакцинисани омогући посета од стране родбине. Све је то доста отежано. Покушавамо што је могуће више. Епидемија унутар дома доноси огроман ризик - сматра Гојковић.

У последња 24 сата у Србији је на вирус корона тестирана 13.518 особа, од којих је позитивно 2.632, док је нажалост 14 особа преминуло.

Према последњим подацима Министарства здравља и Института "Батут", на респираторима су 152 пацијената.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)