МИНИСТАРКА КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ НАЈАВИЛА: Нови закон о социјалним картама обједињује податке који су до сада били потпуно неповезани

Танјуг

17. 02. 2021. у 20:28

НОВИ закон о социјалним картама објединиће права која су раније била потпуно неповезана и у различитим базама података, изјавила је за Радио Београд 1 министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић.

МИНИСТАРКА КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ НАЈАВИЛА: Нови закон о социјалним картама обједињује податке који су до сада били потпуно неповезани

Фото Ж. КНЕЖЕВИЋ

То значи да ће дечја, борачка, права особа са индалидитетом и друга бити обједињена не само унутар ресорног министарства, већ и са свим другим базама од Централног регистра становништва, МУП-а, ПИО фонда, Националне службе за запошљавање, Пореске управе до Геодетског завода, рекла је министарка.

Тврди да ће примена тог закона омогућити праведнију расподелу новца за социјално најугроженије групе и успоставити бољу контролу социјалних давања.

- Увођењем јединственог регистра социјалне карте, централизоване базе података, све чињенице које су релевантне да неко оствари своја права наћи ће се на једном месту - каже Кисић Тепавчевић.

Према њеним речума, грађани више неће морати да иду од шалтера до шалтера, већ ће све моћи да заврше са матичним бројем и иницијалним захтевом на једном месту. Такође, регистар социјалне карте обухватиће грађане који већ користе социјалну заштиту, оне чији су захтеви у процедури, као и оне који су било када поднели захтев, али су одбијени.

- Ако истраживања покажу да је нека група посебно угрожена, а нарочито смо фокусирани на рањиве категорије, као што су особе са инвалидитетом и старији од 65 година, могуће је повући те податке из Централног регистра становништва у базу и пружити помоћ тим најугроженијим категоријама, а да је они нису сами тражили - додала је Кисић Тепавчевић.

Министарка је рекла да се социјална права односе на дечју и породичну, социјалну, борачку и инвалидску заштиту, па неке особе имају права на помоћ по више основа.

Ако дете прима дечији додатак постоји могућност да се тај износ повећа након пунолетства.

Како би све несметано функционисало набављен је софтверско-хардверски систем који треба да повеже интерни систем Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања са екстерним системима у другим институцијама. Све екстерне базе су спремне и сада следи период за испитивање функционисања система у наредним месецима. Примена закона почеће 1. марта 2022. године, рекла је Дарија Кисић Тепавчевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

amputirac

18.02.2021. 13:05

Da li imate u planu da u novom zakonu donesete neke pozitivne promene vezane za ortopedska pomagala(potkolene,natkolene proteze) na koje radno sposobni invalidi imaju rok trajanja 3 godine a da pri tom ortopedska pomagala koja su tehnoloski zastarela taj rok nemogu da vrse adekvatno svoju predvidjenu funkciju?