УПИС ПОЧИЊЕ 1. АПРИЛА: У школским клупама од 1. септембра 66.864 првака

Танјуг

17. 02. 2021. у 08:45

УПИС првака почиње од 1. априла, а према подацима Републичког завода за статистику, у школске клупе ће од 1. септембра сести 66.864 ученика првог разреда, изјавио је данас помоћник министра просвете Милан Пашић.

УПИС ПОЧИЊЕ 1. АПРИЛА: У школским клупама од 1. септембра 66.864 првака

Фото: В. Данилов

Он је за ТВ К1 рекао да је процедура уписа деце у школу олакшана последње две-три године, јер родитељи не морају више да прикупљају и подносе документацију, већ се све то данас обавља електронски.

Школе електронски повлаче извод из матичне књиге рођених, пребавалиште детета, обављен лекарски преглед.

-За родитеље је значајно да уколико желе да дете упишу у школу којој територијално не припадају у обавези су да до 1. фебруара поднесу захтев у жељеној школи, а школа је у обавези да до 30. априла одговори на захтев родитеља, да ли имају капацитете и места за то - рекао је Пашић.

Он је позвао родитеље да крену на време са лекарским прегледом, да се обрате изабраном педијатру који ће их упутити које су то још процедуре које морају да се обаве - преглед код физијатра, офталмолога.

Систематски преглед се може обавити и у приватној пракси, али је неопходно да родитељи када дође на упис са дететом донесе доказ да су обавили лекарски преглед.

Упитан шта је са децом која нису примила обавезне вакцине, Пашић је рекао да се они, у складу са законом, не могу уписати у школу.

-Педијатар ће обавестити родитеље и упутити их да се обави вакцинација. Таква је законска процедура и Правилник о имунизацији који се у нашој земљи спроводи - навео је Пашић.

У први разред полазе деца рођена од 1. марта 2014. године до 28. фебруара 2015. године. У школу могу да крену и деца млађа од шест и по година, али се може десити да и малишанима од седам година упис буде одложен.

То процењује стручни сарадници у школи - психолог или педагог који проверавају спремност деце за полазак у школу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)