ОКСФОРДСКА СТУДИЈА: Лек против астме помаже у лечењу ковид-19

Танјуг

09. 02. 2021. у 20:35

ЛЕК који се често користи за третман астме могао би да смањи потребу за хоспитализацијом, као и време опоравка пацијената са ковид-19, ако се даје у року од седам дана од појаве симптома, објавили су данас истраживачи са Универзитета у Оксфорду.

ОКСФОРДСКА СТУДИЈА: Лек против астме помаже у лечењу ковид-19

Фото: Depositphotos

Налази су направљени након средње фазе студије стероида будезонида, који је АстраЗенека продавала као Пулмикорт и такође се користи за лечење плућа пушача, преноси Ројтерс.

Студије на 146 пацијената која је трајала 28 дана сугерисала је да инхалирани будезонид смањује ризик од хитне неге или хоспитализације за 90 одсто у поређењу са уобичајеном негом, наводе из Универзитета Оксфорд.

Истраживачи су рекли да је испитивање потакнуто чињеницом да су пацијенти с хроничним респираторним обољењима, којима се често преписују инхалациони стероиди, били значајно мање заступљени међу хоспитализованим пацијентима са ковид-19 током раних дана пандемије.

Почетни подаци студије такође су открили да су добровољци лечени будезонидом имали брже лечење грознице и мање трајних симптома.

Пулмицорт је некада био хит лек за произвођача вакцина против корона вируса АстраЗенеке, која сада нуди новији лек Симбикорт као алтернативни начин лечења астме.

Резултати студије Универзитета Оксфорд тек треба да буду објављени у рецензираном часопису.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)