ХРВАТИ ПОХВАЛИЛИ НАШУ ЗЕМЉУ: Срби могу да бирају коју ће вакцину примити, све је брзо и учинковито

Novosti online

06. 02. 2021. у 09:52

ХРВАТИ ПОХВАЛИЛИ НАШУ ЗЕМЉУ: Срби могу да бирају коју ће вакцину примити, све је брзо и учинковито

Фото: Танјуг/Никола Анђић

У БЕТОНСКОЈ дворани београдског сајма десетине медицинских сестара у заштитним оделима дају вакцину против вируса корона младима и старима, толико брзо и учинковито да је Србија по томе прва у континенталној Европи.

Овим речима хрватски медији описују процес вакцинације у Србији и додају да је у нашој земљи за готово две недеље вакцинисано пола милиона од укупно седам милона људи, што је највише након Британије, по подацима научне интернет публикације "Оур ворлд ин дата".

Битна разлика је у томе што се људе већином вакцинишу кинеском вакцином које је произвео Синофарм, додају.

Док вакцинација у Европској унији споро напредује, што је изазвало велике критике, Србија је спроводи брзо захваљујући уговорима с кинеским и руским произвођачима.

- Срби могу бирати коју ће вакцину примити, а нуде им се Фајзерово и Бионтеково цепиво, као и руски Спутник V и Синофармово - истичу хрватски медији.

Ипак највише се вакцинишу кинеским цепивом, пошто је Србија добила милион доза средином јануара, додаје се.

Фото: Фејсбук/Горан Весић

 

Како наводе, српски председник Александар Вучић себи приписује успешну кампању вакцинисања. 

- Писао сам у новембру Си Ђинпингу и цена је драстично снижена - рекао је  медијима о договору који је склопио с кинеским колегом о набави Синофармове вакцине.

- Кад видите цену, подигнућете ми једнога дана споменик - додао је.

По доласку у центар за вакцинацију у главном граду, доктори прегледају пацијенте након чега одлазе у зону за регистрацију и на вакцнисање. Све траје свега 15 минута, не рачунајући кратко чекање након вакцнисања да би се видело хоће ли бити нуспојава.

Фото: Принтскрин

 

- Сви су тачно знали што раде, било је доста особља, сви су били љубазни - казала је АФП-у после вакцнисања Снежана Кривокапић, 38-годишња менаџерка за комуникације. 

Осим кинеских вацина, Србија је увезла и преко 30.000 доза Фајзера и Бионтка , као и 40.000 доза Спутника V. Вучић је недавно најавио да ће српски „пријатељи” послати још милион доза прије марта, не улазећи у појединости.

Осим Албаније, Србија је једина земља у регији која је започела цијепљење захваљујући властитим договорима с фармацеутским компанијама.

Друге западнобалканске владе нису биле укључене у европски програм поделе вакцине у децембру и још увек чекају вакцине које су им обећане путем механизма Ковакс за помоћ сиромашнијим земљама.

Кина је на почетку пандемије брзо послала Србији пошиљку маски и друге опреме, што је Србија истицала, док је слична помоћ ЕУ добила мање пажње.

Фото: Танјуг/Никола Анђић

 

Суседна Мађарска је једина држава чланица ЕУ која је одобрила и кинеско и руско цепиво, објавивши да је наручила пет милиона доза Синофармових вакцина. Премијер Виктор Орбан недавно је поздравио „инспиративан пример” Србије и оценио да је земља „лабораторија” у којој ће се видети како кинеско цепиво делује.

Синофарм тврди да је њихова вакцина Вело, које користи неактивни вирус, 79 одсто учинковита, премда западни скептици упозоравају на недовољну транспарентност и мањак података о клиничким испитивањима.

Српска докторка Драгана Милошевић каже да се без кинеском вакцином без проблема дневно вакцинише 2.000 људи.

- До сада није било апсолутно никаквих нуспојава - казала је.

(Јутарњи лист)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)