МИЈАЧ И МАРКОВИЋ КАНДИДАТИ ЗА САНУ: За предстојеће изборе нових чланова у Академију стигло 58 предлога, највише за уметнике

Е. В. Н.

06. 02. 2021. у 11:00

РЕДИТЕЉИ Дејан Мијач и Горан Марковић, сценографи Миодраг Табачки само су неки од 15 кандидата који су предложени за дописине чланове на Одељењу уметности САНУ, које је прошлогодишњом променом Статута од Одељења ликовне и музичке уметности преименовано у Одељење уметности.

МИЈАЧ И МАРКОВИЋ КАНДИДАТИ ЗА САНУ: За предстојеће изборе нових чланова у Академију стигло 58 предлога, највише за уметнике

Фото З. Јовановић

Како "Новости" сазнају, за Мијача су стигле две пријаве, од којих једна од Удружења драмских уметника Србије, док је Табачки кандидат Факултета драмских уметности.

Међу кандидатима за ово одељење су, незванично, и композитори Ивана Стефановић, Срђан Хофман, Зоран Ерић, Милан Михајловић, гитариста Урош Дојчиновић и теоретичарка културе Милена Драгићевић Шешић.

За улазак у Одељење друштвених наука, како сазнајемо, бориће се филозоф Илија Марић, етнолог Бојан Јовановић, социолог Драгољуб Ђорђевић и демограф Мирјана Рашовић. За Одељење за математику, физику и гео-науке Научно-наставно веће Машинског факултета предложило је проф. др Миодрага Спалевића.

Иначе, у Српској академији наука и уметности новинарима је у петак представљено како тече изборни процес, а академик Антоније Ђорђевић, који је и председник Комисије за праћење избора, навео је да је до краја јануара стигло укупно 58 имена која су предложена од институција са стране - факултета, института, универзитета...

- За Одељење уметности стигло је 15 предлога, Одељење медицинских наука 13, Одељење за математику, физику и гео-науке 9, Одељење хемијских и биолошких наука 7, Одељење техничких наука 6, Одељење друштвених наука 5, Одељење језика и књижевности три, док за Одељење историјских наука није предложен ниједан кандидат - набројао је академик Ђорђевић.

Он је навео да је број предлога нешто мањи него у претходним изборним циклусима, а како предлози још нису прошли проверу Комисије, која има надлежност да одбаци оне који нису валидни, коначан број ће бити мањи.

Након што ове предлоге погледа Комисија за праћење избора, они ће, до краја фебруара, бити достављени одељењима. Током марта и априла одељења и огранци формирају своје предлоге, a потом се сви предлози враћају на гласање одељењима, који у изборном процесу имају веома важну улогу.

Тај, први круг гласања, завршава се до краја маја, а у јуну се предлози кандидата који су добили натполовичну или двотрећинску већину на гласању у Одељењима прослеђују Председништву. Потом ће, у септембру, са тим резултатима бити упозната јавност, те ће три недеље трајати рок за достављање примедби. Коначно, током октобра ће се сви чланови САНУ упознати са предлозима који су прошли гласање, а главни избори ће се одржати 4. новембра, на Изборној скупштини САНУ.

Академик Зоран Кнежевић, генерални секретар САНУ, подсетио је да су избори за чланове САНУ једна од најважнијих активности у текућој години. Бирају се редовни, дописни и инострани чланови академије.

ИСТОРИЧАРЕ БИРАЈУ ИЗНУТРА

ЗА одељење историјских наука није стигао ниједан предлог са стране за дописне чланове, а академик Василије Крестић каже за "Новости" да ће одељење кроз редовну процедуру доћи до кандидата за будуће дописне чланове. До сада се, истиче наш саговорник, помињало десетак имена, а неколицина ће добити довољан број гласова како би њихова имена отишла на Скупштину САНУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Barbarosa

06.02.2021. 13:01

А за Марковића је одлична препорука боба против споменика Светом Симеону Мироточивом. Као да су избори за ЈАЗУ!!