94 ОДСТО МЛАДИХ НЕ ЗАСПИ БЕЗ ДРУШТВЕНИХ МРЕЖА: Најновије истраживање Центра за креирање политика и стратегија

В.Ц.С.

04. 02. 2021. у 18:01

ЧАК 94 одсто младих проводи време на друштвеним мрежама пред спавање, а скоро три петине, тачније 59,4 одсто њих, редовно провери неку од мрежа пре него што ујутру устане из кревета.

94 ОДСТО МЛАДИХ НЕ ЗАСПИ БЕЗ ДРУШТВЕНИХ МРЕЖА: Најновије истраживање Центра за креирање политика и стратегија

Фото: Депоситпхотос

Ово су резултати истраживања Центра за креирање политика и стратегија под називом „Ставови младих у Србији о утицају и значају друштвених мрежа“. Просечна старост испитаника била је 22,2 године.

Резултати су, такође, показали да се више од половине младих информише преко друштвених мрежа, а 39 одсто преко интернет новина и портала. Најмањи проценат се информише путем телевизије (4,7 одсто) и штампаних медија (0,6 одсто).

Прво место када су у питању мреже заузима Инстаграм, који користи више од 80 одсто младих. Следи Whаtsаpp, који користи 66,1 одсто и YоуТube, са 62,4 одсто распрострањености. Facebook има скоро сваки други млади испитаник, а Twitter и Snapchat тек 11 одсто.

Више од 40 одсто анкетираних проводи више од три сата дневно на друштвеним мрежама. Занимљиво је и да 60,5 одсто њих тврди да мреже имају негативан утицај на њихово самопоуздање, али зато као предности истичу лакшу комуникацију и проналажење партнера. Такође, нешто више од половине сматра да оне потенцирају анксиозност и депресију код појединих особа, а више од две трећине да постоји њихова злоупотреба у политичке сврхе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)