ДО САДА 82 НЕЖЕЉЕНЕ РЕАКЦИЈЕ: На ову вакцину су се грађани најмање жалили, ево какви су негативни симптоми

Новости онлине

02. 02. 2021. у 14:29

ЗАКЉУЧНО са понедељком, у Србији су за 82 особе које су примиле неку од три вакцине пријављене нежељене реакције, каже Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства. Он наглашава да ниједна од тих реакција није захтевала хоспитализацију.

ДО САДА 82 НЕЖЕЉЕНЕ РЕАКЦИЈЕ: На ову вакцину су се грађани најмање жалили, ево какви су негативни симптоми

Фото: Б.Г.

- Од 82 нежељене реакције, њих 58 су пријавили здравствени радници, девет сами грађани, а 15 фармакокомпаније - казао је Зелић.

Према његовим речима, 40 реакција се односило на Фајзеову вакцину, 40 на кинеску Синофарм, једна реакција била је на руску Спутњик В вакцину, и једна реакција није била дефинисана на коју вакцину се односила.

- Суштина је да проценимо да ли постоје тешке и нежељене реакције на вакцину, јер и сами произвођачи кроз све три фазе клиничких испитивања истражују да ли се дешавају неке реакције - додаје.

А те реакције у Србији, као и у другим деловима света где се користе ове вакцине су, како каже Зелић, углавном очекиване.

- То су болови у мишићима, у зглобовима, повишена температура, главобоља, мучнина и оне су се пролазиле за неколико дана. Имали смо и један случај хематома код старијег пацијента, али и то је брзо решено, као и две алергијске реакције које су захтевале терапију, али не и хоспитализацију - нагласио је Зелић.

Додаје да тешких нуспојава није било.

- То нас уверава да су вакцине заиста онакве какве треба да буду, да је однос користи и ризика неупоредиво већи ка страни користи - изјавио је он.

На питање да ли нека од три вакцине које се користе код нас није за старије од 60 година, Зелић појашњава: „То је јасно дефинисано, произвођач приликом достављања документације мора да назначи. Фајзер је за 16 година и старије, она има ограничене податке за педијстријску популацију, што је разумљиво. Синофарм је за 18 плус, дакле нема горњих ограничења, а Спутњик В према документацији има ограничење за грађане од 18 до 60 година старости. Међутим, очекујемо допуну документације за њу, и када се то деси моћи ће да се одобри и за старије од 60 година, пошто је у Русији то одобрено“.

Павле Зелић/Фото: Принтскрин РТС

Зелић каже и да што се тиче особа алергичних на пеницилин или неке друге ствари, каже да се контраиндикације односе на састојке вакцине, а не на пеницилин или храну.

- То би требало разјаснити. Контраиндикација је преосетљивост на састојке вакцине, не на пеницилин или храну. Често не можете знати да ли сте алергични на састојке вакцине која је ипак нов производ, али се претпоставља да су у питању људи који имају тешке реакције. Разговором са сваким грађанином треба разлучити шта је озбиљност реакције, колико су оне учестале и онда одлучити да ли дати вакцину - каже Зелић.

Даје свој пример.

- Ја сам је имао две реакције типа шока у животу, али су оне биле на храну, те сам примио вакцину, моје реакције иако су биле озбиљне, нису дакле биле контраиндиковане за вакцину - појашњава.

Зелић каже и да се очекује да ће ускоро бити поднет захтев за регистрацију вакцине АстраЗенека у Србији, па ће и она бити узета у разматрање.

(Н1)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)