ДА ЛИ ВАКЦИНА УТИЧЕ НА ПОТОМСТВО? Докторка Глигић једном реченицом отклонила све сумње - "Реакција је индивидуална ствар"

Новости онлајн

31. 01. 2021. у 14:10

ДОКТОРКА Ана Глигић је казала да се изјаснила да ће примити "Спутњик Ве" и да би ових дана требало да прими вакцину, такође је истакла да није тачно да они који планирају потомство не треба да приме вакцину.

ДА ЛИ ВАКЦИНА УТИЧЕ НА ПОТОМСТВО? Докторка Глигић једном реченицом отклонила све сумње - Реакција је индивидуална ствар

Фото: Принтсцреен/ТВ Прва

- Познато је да у трудноћи не треба да се прими, али ако планирају, оно што ће примити са вакцином ће бити елиминисано појавом антитела након 21 дан, и нема никакве опасности за будуће потомство. Вакцинисани људи свакако могу да планирају потомство. Ако не приме вакцину, вреба их тај исти вирус на улици и у комшилуку. Свако треба да прими вакцину и да помогнемо да се ово реши - објаснила је докторка, гостујући у емисији на "ТВ Прва".

- Док није било кинеске вакцине, ја сам се изјаснила те ћу остати при тој одлуци, међутим сви у фамилији ће примити Фајзера и кинеску - истакла је она.

Како каже све су вакцине имуногене, све су добре.

- Ако се изјашњавам која би мени највише одговарала то је ова која је направљена од целог вируса. Вирус који је размножен, затим умртвљен, али садржи све компоненте. Он штити нешто мање од ових које су пројектоване на 90 одсто, али је прављен на целу компоненту вируса и мислим да ће имати својства да делимично штити и од мутација. Причамо о кинсекој вакцини - објашњава др Глигић.

Објаснила је да су све нетоксичне, као и да морамо да се вакцинишемо што пре да пандемија стане.

- Нов сој је сигурно био ту и раније, само је било потребно време да се уочи - казала је она.

Податак да је пола милиона грађана примило вакцине охрабрује.

- Све је добро организвовано, не чека се ни пет минута. Савршено функционише, то сам чула од неколико особа са различитих пунктова. На сваком пункту постоји лекар који врати, уколико неко не може да прими вакцину, али то је занемарљив број да он неће учествовати у колективном имунитету - истакла је Глигић.

Што се нежељених реакција тиче, она је истакла да људи не би требало да се плаше.

- Ви и ја нећемо једнако реаговати на исту вакцину. Свакако да нећемо једнако реаговати ни на стварање антитела. Реакција је индивидуална ствар, морате имати на уму да свако ко прими ову вакцину да има мало и сугестија. Наравно да у сваку вакцину ми стављамо и неке стабилизаторе... Али то је све толико прорачунато и проверено да нема опасности, али свако од нас је индивидуалан и свако ће различито реаговати - истакла је Глигић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)