ДА ЛИ МОЖЕТЕ ДА СЕ ВАКЦИНИШЕТЕ АКО СЕ ПРЕХЛАЂЕНИ? Докторка Николић даје одговор на важно питање

Novosti online

28. 01. 2021. у 07:28

ДА ЛИ МОЖЕТЕ ДА СЕ ВАКЦИНИШЕТЕ АКО СЕ ПРЕХЛАЂЕНИ? Докторка Николић даје одговор на важно питање

Фото. А. Амиџић

ДО јуче је у Србији вакцинисано 361.830 особа. Грађани се за вакцину могу пријавити преко портала Е-управе или е на број телефона 0800 222 334.

Да бисте примили вакцину, потребно је да будете здрави, о чему ће с вама разговарати лекар пре вакцинације. Уколико имате симптоме прехладе или повишену темепратуру, потребно је да сачекате да потпуно оздравите.

- Уколико имате знаке прехладе и повишену температуру, требало би одложити вакцинацију док се ваше стање не стабилизује. Свакако, блажа прехлада није контраиндикација за вакцинацију, али би требало урадити општу лабораторију у консултацији с вашим лекаром. Вакцинацији би требало приступити чим ваше здравствено стање то дозвољава. Чак и уколико сте прелажали ковид, требало би након одређеног периода примити вакцину јер се вакцинацијом ствара 20 пута више антитела - каже анестезиолог др Александар Николић са Клинике за анестезиологију и интензивну терапију Клиничког центра Ниш.

Уколико имате било какву неодумицу око вашег здравственог стања или имате одређене тегобе, ваш изабрани лекар вас може упутити да урадите анализу крвне слике, након чега ће одређени параметри показати да ли је ваш организам здрав, да ли имате неки упални процес, што ће показати ЦРП, или пак леукоцитарни статус. Уколико су сви параметри у границама нормале, можете да примите вакцину.

Ц реактивни протеин (ЦРП) познат је у лабораторијској дијагностици као највише испитиван протеин плазме и он служи као упални маркер, због чега је важан индикатор код инфекција, некрозе ткива или трауме. Одређивањем вредности ЦРП приказују се акутна запаљења или инфекције, али и нека органска обољења, попут инфаркта срчаног мишића, тромбозе, хроничне упале, малигнитета... Референтни интервал креће се од 0.0 до 5.0 мг/Л.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)