ТРАЖЕ СТАТУС ПОСЕБНО ОСЕТЉИВИХ СВЕДОКА: Аутономни женски центар упутио позив тужилаштву

В.Ц.С.

27. 01. 2021. у 17:59

АУТОНОМНИ женски центар апелује на Више јавно тужилаштво у Београду да свим сведокињама и оштећенима које су преживеле сексуално насиље од осумњиченог Мирослава Алексића, по службеној дужности, додели статус посебно осетљивих сведока, сходно Законику о кривичном поступку.

ТРАЖЕ СТАТУС ПОСЕБНО ОСЕТЉИВИХ СВЕДОКА: Аутономни женски центар упутио позив тужилаштву

Фото: Милена Анђела

Такође апелују и да се оштећенима које немају могућности да ангажују адвоката у овом поступку, постави пуномоћник по службеној дужности.

- Подсећамо да се статус посебно осетљивог сведока може доделити сведокињи која је, с обзиром на узраст, животно искуство, начин живота, пол, здравствено стање, природу, начин или последице извршеног кривичног дела, односно других околности случаја, посебно осетљива. Додељивање овог статуса државу, односно орган који води поступак, не кошта ништа, а жртвама значи много, јер им омогућује да буду испитане уз помоћ психолога, социјалног радника или другог стручног лица, и употребом техничких средстава за пренос слике и звука, у посебној просторији - кажу у АЖЦ.

Аутономни женски центар подсећа да све оштећене, без обзира на то да ли су познате личности или нису, имају право на остваривање минумума заштите од секундарне виктимизације и ретрауматизације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)