„УБРЗАЋЕМО ИМУНИЗАЦИЈУ“ - Ђерлек: Стижу нове количине вакцина

Танјуг

26. 01. 2021. у 09:52

„УБРЗАЋЕМО ИМУНИЗАЦИЈУ“ - Ђерлек: Стижу нове количине вакцина

Фото: Танјуг/Раде Прелић

СТИЖУ нове колицине вакцина против корона вируса и биће их довољно, поручио је данас државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек и истакао да је циљ да се убрза имунизација, али да се поштују приоритетне групе.

Ђерлек је за РТС потврдио да је јуче стигло 11.700 доза "Фајзерове" вакцине, а како је најавио, следећег понедељка стиже 9.300 доза, 15. фебруара 40.900, а 22. фебруара 46.800 доза.

-То значи у фебруару стиже око 105.300 доза 'Фајзерове' вакцине. За седам дана очекујемо 250.000 доза 'Спутњика В', а при крају су разговори са 'Астра Зенеком' за 800.000 доза преко Пољске и очекујемо још количина кинеске вакцине - рекао је Ђерлек и навео да ће бити довољно количина вакцина.

Он је додао да ће данас на Београдском сајму бити вакцинисано нешто више од 3.000 грађана, а да је за сутра планирано да се вакциише 6.000 људи.

-Желимо да убрзамо имунизацију, али да поштујемо приоритетне групе - поручио је Ђерлек.

Он је рекао да нема потребе да се стварају гужве и редови и да грађани треба да долазе на вакцинацију у заказаном термину.

-Заиста нема потребе да се стварају гужве и редови и због јавног здравља и због ситуације која би могла да погорша епидемиолошку ситуацију. Држава жели да спроведе имунизацију онако како смо и почели по приоритетима, од тога нећемо одустати, али да се зна ред и да поштујемо епидемиолошке мере - поручио је Ђерлек.

Он је истакао да се од данас вакцинишу само грађани са заказаним термином.

Када је реч о грађанима који су алергични на пеницилин, Ђерлек каже да су стручњаци из области алергологије јасно рекли да то није апсолутна контраиндикација за вакцинацију.

-Ја мојим колегама верујем и у самој пракси смо имали да је велики број људи са алергијом на пеницилин примио вакцину и да те ствари су потпуно одвојене и ту немамо дилему - поручио је Ђерлек.

Указао је да је откривен британски сој вируса у Србији, али да "нема разлога за панику, јер су сви контакти су индентификовани".

-Међутим, са друге стране има места за опрезност и озбиљност обзиром шта се дешавало у земљама где се појавио британски сој. Предузете су све мере, узорковаће се још грађана, тако да у овом тренутку не треба много дизати панику, посебно што вакцине које су одобрене врло дају одличну реакцију и стварају имунитет и против новог соја - нагласио је Ђерлек.

Истакао је да то не значи да имамо места за опуштање.

-Понашаћемо се врло озбиљно, одговорно у овој ситуацији - навео је он.

На питање каква је тренутна епидемиолошка ситуација у Србији, Ђерлек каже да је ситуација боља него што је била пре месец дана, када је била веома тешка са 10.000 људи у болницама.

-И ове бројке које смо јуче имали, а то је 4.500 људи у болницама и 176 људи на интензивнмим негама, су упозоравајуће и нема места опуштању. Понашаћемо се максимално озбиљно, посебно и због новог соја - додао је Ђерлек.

Навео је да јуче било нешто више од 2.700 прегледа, а око 123 пријема у болнице.

-То значи да су то бројке које нису за занемаривање и које нас упозоравају да се морамо придржавати и даље мера, морамо носити маску и држати дистанцу и обавити што више вакцинација у што краћем року - закључио је Ђерлек.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)